Lernia

Lärarassistenter med integrationskompetens ska bli lösningen på lärarbristen

Dela

Bristen på behöriga lärare i Norr- och Västerbotten är precis som i resten av landet stor. En effektiv lösning är nya yrken som lärarassistenter, som kan avlasta och frigöra tid för lärare och förskolelärare i deras dagliga arbete. Med en stor andel nyanlända elever blir kompetens inom svenska som andraspråk särskilt värdefull. Därför starar nu Lernia YH-utbildningen Lärarassistent med specialisering mot integration, i Piteå.

Enligt Arbetsförmedlingens yrkesprognoser förväntas det inte utbildas tillräckligt många grundskolelärare, gymnasielärare, förskolelärare, speciallärare eller yrkeslärare för att möta efterfrågan de kommande fem åren. Enligt Utbildningsdepartementet kommer det att behövas 107 000 nya lärare inom en femårsperiod, vilket är 60 000 fler än de som examinerats de senaste fem åren.

Den stora bristen på behöriga lärare har resulterat i att man på facklig så väl som på arbetsgivarnivå påbörjat ett arbete med att renodla de behörighetskrävande arbetsuppgifterna och skapa yrkesgrupper som kan göra det icke-behörighetskrävande jobbet, så som lärarassistenter. Arbetet har brett partipolitiskt stöd och har stöttats av regeringen med riktade statsbidrag. Tanken är att lärarassistenter ska frigöra mer undervisningstid för lärarna och kunna bidra med kompetens för nya typer av behov. I klasser med elever med olika bakgrund och olika modersmål är det också viktigt att undervisningen kan visa på grundlig språkinlärningskompetens. I höst startar därför Lernia YH-utbildningen Lärarassistent med specialisering integration, med bas i Piteå.

- Vi känner precis som resten av landet av lärarbristen. Lärarassistenter kan vara ett ypperligt komplement i skolan för att öka elevernas trygghet, studiero och inlärning. Det krävs dock att lärarassistenten har tillräckliga kunskaper, färdigheter och kompetenser för detta, säger Malin Westling, förvaltningschef i Piteå kommun.

Utbildningen börjar i augusti och sista ansökningsdag är 15 maj.

Ansök här:
https://www.lernia.se/utbildning/yrkeshogskoleutbildning/lararassistent-med-specialisering-inom-integration/

Kontakter

Länkar

Om

Lernia
Lernia
Gustavslundsvägen 139
167 51 Bromma

0771-650 650https://www.lernia.se/

Lernia är den ledande aktören för att möta industrins kompetensbehov. Vi har utvecklat individers kompetens efter arbetsmarknadens behov i 100 år och bemannat den svenska industrin i 20 år. Lernia omsätter drygt 3 miljarder och finns på 60 orter över hela landet. 2018 utbildade vi 23 000 personer och förmedlade 11 400 bemanningskonsulter. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation. Läs mer på lernia.se

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Piteå får tre nya yrkesutbildningar som ska bidra till att Sverige når energi- och klimatmålen6.7.2020 13:22:55 CESTPressmeddelande

Coronakrisen prövar den svenska ekonomin och arbetsmarknaden hårt. Samtidigt är det mindre än tio år kvar till att många av Sveriges ambitiösa energi- och klimatmål ska ha uppnåtts. För att möta den stora efterfrågan på kompetens inom hållbar energiproduktion- och effektivisering och påskynda den hållbara omställningen lanserar Lernia tre korta och kostnadsfria YH-utbildningar i Piteå, med start hösten 2020.

Lernias nya IT-utbildningar ska kompetensutveckla permitterad personal för framtiden6.7.2020 13:08:53 CESTPressmeddelande

Det råder brist på IT-kompetens i Sverige och den digitala utvecklingen ställer nya krav på framtidens kompetensbehov. Samtidigt befinner sig arbetsmarknaden i ett tufft läge. En kris betyder ovisshet och osäkerhet kring anställningar, men kan också innebära en möjlighet att säkra framtida digital kompetens. Därför lanserar utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia två korta och kostnadsfria YH-utbildningar inom IT, ett upplägg som till exempel passar för permitterad personal som vill kompetensutveckla sig.

Ny satsning ska hjälpa Götenes arbetssökande till jobb12.6.2020 08:40:00 CESTPressmeddelande

Med ett tuffare läge på arbetsmarknaden har behovet av arbetsmarknadsåtgärder aldrig varit större. En del i Arbetsförmedlingens reformering är att utvalda privata aktörer ska ta ett större ansvar för detta. Utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia är en av de utvalda aktörerna och utökar nu sin verksamhet i Götene med den nya satsningen ”Rusta och matcha” som ska stötta arbetssökande och matcha dem med företag där jobben finns.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum