Uppsala stift

Lena Wängmark blir kontraktsprost i Hälsinglands södra kontrakt

Dela

Biskop Karin har utnämnt Lena Wängmark till kontraktsprost i Hälsinglands södra kontrakt. Lena Wängmark är till vardags kyrkoherde i Alfta-Ovanåkers församling och kombinerar sin ordinarie tjänst med uppdraget som kontraktsprost.

Lena Wängmark prästvigdes år 2001 för Uppsala stift och började sin prästtjänst som pastorsadjunkt och komminister i Alfta-Ovanåkers församling och har efter det även arbetat som kyrkoherde i Bollnäs pastorat. År 2016 återvände Lena till Alfta-Ovanåkers församling som kyrkoherde och hon ser nu fram emot uppdraget som kontraktsprost:

- Det känns glädjande och hedersfyllt att ha fått detta förtroende. Jag är stolt över vår kyrka och jag är tacksam att på flera olika sätt få möjlighet att bidra till en kyrka som är viktig och relevant för många, säger Lena Wängmark.

En kontraktsprost har uppgifter med tydlig koppling till biskopens funktion och biträder henne bland annat inom områden som ledning och tillsyn inom ett kontrakt.

- Ett av våra prioriterade områden i Uppsala stift är arbetet för en samhällsengagerad kyrka. Lena har en omfattande erfarenhet av att tillsammans med församlingen sprida evangeliet i lokalsamhället på dittills oprövade sätt. Hennes frimodiga uppfinningsrikedom i kombination med hennes trygga förankring i kristen tro gör att jag – och många med mig – gärna tar del av hennes tankar kring hur vi är kyrka här och nu, säger biskop Karin.

Lena Wängmark tillträder som kontraktsprost den 1 januari 2022 och förordnandet sträcker sig till den 31 december 2024.

I Uppsala stift finns det sju kontrakt och Hälsinglands södra kontrakt består av:

Söderala pastorat

Söderhamn-Sandarne församling

Norrala-Trönö församling

Bollnäs pastorat

Alfta-Ovanåker församling

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2021-12-31) 827 604 personer varav 56,5 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. Från och med 1 januari 2022 omfattar Uppsala stift sammanlagt 121 församlingar. Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. 95 av stiftets församlingar samverkar i 25 pastorat och 26 församlingar är självständiga enheter med egen ekonomi.

Läs mer om Uppsala stifts församlingar och pastorat på Uppsala stifts hemsida.

 

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum