Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Lexter Ljuddesign och Parasport Sverige vill revolutionera parasporten tillsammans

Dela
Med hjälp av världsunik ljuddesign vill Lexter och Parasport Sverige ta parasporten in i framtiden. ”Det här har potential att revolutionera idrotten för personer med synnedsättning”, säger Margareta Andersson, grundare och VD för Lexter.

Är det möjligt för personer med synnedsättning att träna och tävla utan ledsagare? Länge har svaret på den frågan varit ett solklart ”nej” men inte längre. Efter att ljuddesignföretaget Lexter under två års tid arbetat med projektet ”The Impossible Run” är svaret på den frågan nu ett ja. De har med hjälp av världsunik ljuddesign skapat en osynlig ljudkorridor som gör det möjligt att springa helt fritt utan ledsagare.

– När vi började med projektet för flera år sedan hade vi en enkel idé, som vi ville utforska: Kan vi med vår kunskap och erfarenhet inom ljudteknik och ljuddesign hjälpa en person med synnedsättning att springa utan ledsagare? Efter ett par trevande försök visade idén sig ha tillräcklig bäring för att vi tillsammans med Oscar Widegren skulle kunna vidareutveckla det som sedan blev The Impossible Run. Vi är nu redo att ta nästa kliv för att få ut detta till många fler idrottare med synnedsättning, säger Margareta Andersson. 

Ett nästa steg som innebär att Parasport Sverige blivit en del i projektgruppen. Henrik Hjelmberg kommunikationschef för Parasport Sverige, är väldigt glad över samarbetet. 
– Det är precis i den här typen av projekt som vi vill engagera oss i, nytänkande och revolutionerande. Vi i Parasport Sverige är experter inom idrott och Lexter inom ljud, det är helt optimalt. Vi är väldigt inspirerade och glada över att Lexter vill hjälpa oss att utveckla parasporten, säger Hjelmberg. 

Att projektets möjligheter är stora hyser det inga tvivel om. Det råder stora tränings- och tävlingsproblem för personer med synnedsättning då de alltid är beroende av en ledsagare. Att kunna träna självständigt skulle i praktiken betyda väldigt mycket för den aktive menar Oscar Widegren som är en av världens bästa judobrottare och som varit testperson under projektet. 
– Jag har alltid drömt om att kunna springa och göra saker helt på egen hand, nu är det möjligt. Något som är ännu mer intressant är hur projektet spränger gränser för vad som är möjligt, det möjliggör helt nya sätt för oss idrottare med synnedsättning att utöva sport, det är fantastiskt, säger Oscar Widegren. 

Än så länge har tekniken endast testats på en rak löparbana utan tävlingskonkurrenter. 
Dock är potentialen för vidareutveckling enorm då tekniken skulle kunna appliceras på flera olika idrotter och distanser. 

– Det här har potential att revolutionera idrotten för personer med synnedsättning. Att kunna navigera sig på sin träning med hjälp av ljud istället för en ledsagare öppnar upp inte bara en personlig frihetskänsla, utan även en mycket friare träning. Vem vet vilka nya rekord som kan uppnås om till exempel löpare och längdhoppare med en synnedsättning kan träna sin idrott helt själva utan att behöva sinkas av en ledsagares tillgänglighet och förmåga?, säger Margareta Andersson, grundare och VD för Lexter.

Nu går projektet in i en ny fas där ljudtekniken ska appliceras på fler idrotter och även användas mer kontinuerligt i träningsmiljö.

– Det är som sagt ett hyperintressant projekt som vi tror mycket på. Det finns ett stort intresse hos våra internationella kollegor som tror att den här lösningen kan komma att förbättra idrott för personer med synnedsättning, det tror vi också. 

Kontakt:

Lexter Ljuddesign AB

Alexander Kassberg | Studiochef | alex@lexter.se
+46 (0)70 482 54 46 

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté är ett av 71 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 13 idrotter.

Parasportförbundet innehar även rollen som Sveriges Paralympiska Kommitté med ansvar för den paralympiska idrotten och Sveriges deltagande i Paralympics. 

Vi leder också arbetet med Special Olympics Sweden, som är bredd- och motionsidrott för personer med intellektuell funktionsnedsättning

Notering: Paralympics är Parasportens motsvarighet till de Olympiska Spelen.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Special Olympics släpper unik barnbok: Ska få fler att idrotta23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den 25 oktober släpps boken “Heja Speciell” av Special Olympics Sverige och OLIKA förlag. Boken är den första i sitt slag, och ska få fler barn med intellektuella funktionsnedsättningar att idrotta. Den är skriven av Cecilia Rihs och Johanna Arpiainen står för illustrationerna. Boken lanseras i samband med ett stort event i Malmö med prova på-aktiviteter för barn och familjer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye