Solna Stad

Lika lön oavsett kön i Solna stad

Dela

Kompetens och erfarenhet går före kön – det visar färsk lönestatistik för medarbetare inom Solna stad. Totalt sett har kvinnor i genomsnitt en högre månadslön än männen, och för de flesta yrkesgrupper är lönerna likvärdiga oavsett kön.

Siffror från SCB visar att män tjänar 25 procent mer än kvinnor i Stockholms län. För boende i Solna är motsvarande skillnad 24 procent, men där är Solna stad som arbetsgivare ett undantag. För de flesta yrkesgrupper inom staden är lönerna likvärdiga oavsett könstillhörighet, och totalt sett tjänar kvinnor i genomsnitt mer än männen.

 Som en viktig arbetsgivare inom välfärdssektorn behöver vi engagerade medarbetare med kompetens och erfarenhet – oavsett kön. Jämställdhet ska synas i lönekuvertet, och det gör det i Solna stad, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Långsiktigt jämställdhetsarbete

Såväl den senaste lönekartläggningen för 2017, och färska siffror från den 1 december 2018, visar att utvecklingen i Solna fortsätter åt rätt håll när det gäller jämställda löner.

 De löneskillnader som finns i Solna stad handlar om faktorer som utbildning, erfarenhet och individuella prestationer – inte om könstillhörighet. Det är resultatet av ett aktivt och långsiktigt jämställdhetsarbete, säger Charlotta Tillbom, HR-direktör, Solna stad.

Kvinnor tjänar i genomsnitt mer än män

Totalt sett för alla anställda inom Solna stad har kvinnor i genomsnitt en högre månadslöns än männen, med en skillnad på cirka sexton procent. För gymnasie- och grundskollärare är löneskillnaderna mellan manliga och kvinnliga medarbetare marginella. På grundskolan tjänar kvinnor 2 procent mer än männen, och på gymnasiet 1 procent mindre. För socialsekreterare och undersköterskor ligger lönerna på samma nivå oavsett kön.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Solna Stad
Solna Stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Kungliga nationalstadsparkens lugn och storstadens puls. Här kan du läsa mer om Solna, om hur stadens styrs, om stadens organisation, historia och framtidsplaner. Här kan du även läsa hur dina skattepengar används och om andra frågor som är viktiga för Solna.

Följ Solna Stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna Stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum