Svenskt Trä

Limträ fortsätter på rätt spår mot framtiden – 100 år efter den första stora leveransen

Dela
I år är det 100 år sedan SJ beställde en konstruktion av limträ till centralstationen i Malmö vars banhall byggdes 1923. Det var en av de första stora leveranserna av limträ i Sverige och än i dag bärs taket upp av de eleganta, rödmålade limträbågarna. Konstruktionen lyfter fram limträets beständighet och visar hur det tidlösa och framtidsorienterade materialet åldras med skönhet.
Malmö banhallar, foto: Sören Håkanlind.
Malmö banhallar, foto: Sören Håkanlind.

I början av 1920-talet skedde en omfattande utbyggnad av järnvägen i Sverige och företaget AB Träkonstruktioner, nuvarande Moelven Töreboda AB, blev en betydande leverantör till SJ som 1923 beställde limträ till Malmö Centralstations banhall. Samma år byggdes även banhallen i Göteborgs Centralstation om till vänthall med en ny konstruktion i limträ. Två år senare beställde SJ ännu en limträkonstruktion. Den här gången till Stockholms Centralstation där den nya vänthallen med en spännvidd på 24 meter blev ett genombrott för den fortsatta satsningen på takkonstruktioner av limträ.

– Limträkonstruktionerna från 1920-talet, som vi ser på många av landets stationer än i dag, togs fram som en industriellt tillverkad produkt och blev tydligt profilskapande för stationerna. De fungerar som en länk mellan dåtid och nutid och bidrar till en attraktiv miljö̈ som är utformad med omsorg i både material och detaljer. Det är bevis på hållbart byggande som är än mer aktuellt i dag, säger Carl-Magnus Nordkvist, försäljningschef på Moelven Töreboda AB.

Teknikutvecklingen hos de svenska limträtillverkarna har under årens lopp lett fram till en mycket hög och jämn kvalitet på de svenska limträprodukterna. Digital teknik i kombination med maskinell bearbetning har på många sätt revolutionerat limträbranschen.

Toleransnivåerna har ökat och öppnar upp för stora, sammansatta konstruktioner med många olika komponenter som kopplas ihop med millimeterpassning. Sedan tidigare vet vi att limträ behåller viktiga materialegenskaper över tid och därför lämpar sig särskilt väl i det cirkulära byggandet

– En av fördelarna med limträ är att delar av en limträbalk eller limträpelare vid behov kan bytas ut. Det gör att man kunnat underhålla och bevara konstruktionerna i landets centralstationer som i flera fall anses kulturhistoriskt viktiga och därför klassats som byggnadsminnen, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på branschorganisationen Svenskt Trä.

Även om det är 100 år sedan SJ gjorde sina första beställningar av limträ har intresset för materialet i stationssammanhang inte svalnat. I Trafikverkets planer för en ombyggnad av Sundsvalls stationsbangård ingår en väderskyddad gångbro mellan de ombyggda plattformarna och stationsbyggnaden. Det vinnande förslaget ”Portamento” som utsågs i slutet av 2022 är en elegant svängd gångbro i limträ och glas med ett böjande plåttak ritat av WSP arkitekter och arkitektkontoret Dissing + Weitling.

– En allt större medvetenhet kring hållbarhet har ökar intresset för limträ. Fler och fler inser materialets goda miljöegenskaper och de tekniska, konstruktionsmässiga, arkitektoniska och estetiska möjligheterna. Limträ är på många sätt med och formar framtidens hållbara samhälle där även byggandet och bevarandet av våra stationsmiljöer ingår, avslutar Johan Fröbel.

Mer information

Läs mer om limträ här.

Läs mer om klimatnyttan med träarkitektur och träbyggande här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Malmö banhallar, foto: Sören Håkanlind.
Malmö banhallar, foto: Sören Håkanlind.
Ladda ned bild
Malmö banhallar, foto: Sören Håkanlind.
Malmö banhallar, foto: Sören Håkanlind.
Ladda ned bild
Göteborgs centralstation, foto: Moelven Töreboda
Göteborgs centralstation, foto: Moelven Töreboda
Ladda ned bild
Göteborgs centralstation, foto: Moelven Töreboda
Göteborgs centralstation, foto: Moelven Töreboda
Ladda ned bild
Stockholms centralstation, foto: Moelven Töreboda
Stockholms centralstation, foto: Moelven Töreboda
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Limträbranschen vässar processerna i värdekedjan25.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Genom ett branschöverskridande samarbete siktar landets limträtillverkare på att främja kunskap och användning av limträ på en ännu bredare front. Initiativet grundar sig på insikterna från den SWOT-analys som Limträkommittén inom branschorganisationen Svenskt Trä utfördes våren 2022. Satsningen kommer initialt att resultera i marknadsförings- och utbildningsinsatser och på sikt förhoppningsvis även i branschgemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt.

Sara Kulturhus vinner Träpriset 202421.3.2024 21:32:56 CET | Pressmeddelande

På Träprisgalan under torsdagskvällen offentliggjordes vinnaren av Träpriset 2024. Vinnaren blev Sara Kulturhus i Skellefteå – ett landmärke som har fått internationell uppmärksamhet för sin innovationskraft som flyttat fram positionerna för träbyggandet. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar den tid vi lever i.

Här är alla finalbidrag i Träpriset18.3.2024 12:55:00 CET | Pressmeddelande

Efter en omfattande urvalsprocess och gediget juryarbete är nu alla finalbidrag i arkitekturtävlingen Träpriset klara. Tolv unika byggnader i trä från Malmö i söder till Gällivare i norr gör upp om det prestigefyllda priset. I finaluppställningen ingår bostadshus, produktions- och kontorshus, samhällsfastigheter och även en infrastrukturanläggning. Årets vinnare utses vid den direktsända Träprisgalan den 21 mars med kulturminister Parisa Liljestrand som prisutdelare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye