Tekniska verken i Linköping

Linköping inför nytt skyltsystem för avfallssortering 

Dela

Nu får återvinningscentralerna Malmen, Gärstad och Ullstämma i Linköping nya skyltar som med enkelt bildspråk och symboler ska underlätta sorteringen och inlämningen. Målet är att öka materialåtervinningen i Linköping, och på sikt den cirkulära ekonomin.

Skyltsystem på Gärstad. Pressbild: Tekniska verken i Linköping
Skyltsystem på Gärstad. Pressbild: Tekniska verken i Linköping

Det nya skyltsystemet ska göra det lätt för alla att sortera rätt. Skyltarna är uppdelade i 12 färgkategorier som vardera har flera ikoner och namn kopplade till sig. Exempelvis är plast- och gummikategorin lila och innefattar flera olika grupper för materialåtervinning.   

Samma system för hela Norden 
Sorteringsguiden med enhetliga färger, symboler och namn för avfallssortering, är utvecklad för gemensam användning i hela Norden och under de senaste två åren har fler och fler kommuner anslutit. Även producenter och exportörer använder samma märkning på förpackningar.  

- Igenkänningen gör att sorteringen blir tydligare och mer naturlig. Symbolerna är tillgängliga och användbara. Och nu i början har vi naturligtvis förstärkt med fler medarbetare som kan guida och visa våra besökare som kan ha frågor eller funderingar, säger Kjell Österskog, chef för Linköpings återvinningscentraler. 

Kretslopp i fokus när ”Brännbart” försvinner
Benämningen på den mest använda avfallsgruppen, ”Brännbart avfall” eller “Till förbränning”, har tagits bort i det nya systemet. Den har i stället ersatts av ”Energiåtervinning”. Idag slängs, enligt Tekniska verkens plockanalyser, alldeles för mycket återvinningsbart material i ”Brännbart avfall”. Det handlar om exempelvis textilier, förpackningar och plast som istället kan materialåtervinnas.

- Genom att byta perspektiv från linjärt till cirkulärt kan vi minska mängden avfall och öka återvinningen. Att betrakta och hantera avfall som råvaror istället för sopor är ett steg på vägen, säger Charlotta Sund, vd och koncernchef på Tekniska verken. 

Hon räknar upp några exempel på saker i hemmet som går att energiåtervinna:

- I ”Energiåtervinning” ska jag enbart slänga det som blir kvar när jag har materialåtervunnit den stora majoriteten av mitt avfall. Bland annat är takpapp, kuddar, trasiga resväskor, skumgummi och mattor utmärkta material att utvinna fjärrvärme och el från, säger Charlotta Sund. 

För mer information:

Avfallsparlör - Lär dig det nya avfallsspråket - Sverige sorterar | Avfall Sverige 

Kjell Österskog, avdelningschef för återvinningscentralerna, Tekniska verken i Linköping: 013-20 92 57 eller kjell.osterskog@tekniskaverken.se

Linda Genander, verksamhetsutvecklare avfallstjänster, Tekniska verken i Linköping
013-20 91 63 eller Linda.Genander@tekniskaverken.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skyltsystem på Gärstad. Pressbild: Tekniska verken i Linköping
Skyltsystem på Gärstad. Pressbild: Tekniska verken i Linköping
Ladda ned bild
Bild: Avfall Sverige
Bild: Avfall Sverige
Ladda ned bild

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se (http://tekniskaverken.se/)

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Forskning kring biogasrester: nu lanseras lokalproducerad biogödsel för trädgården 20.5.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Biototal och Tekniska verken i Linköping har tillsammans utvecklat den första biogödselprodukten som gör det möjligt även för hemmaodlare att ta del av biogödsel för användning i trädgård och växthus. Tidigare har det enbart varit lantbrukare som kunnat använda biogödsel som gödningsmedel. I morgon lördag 21 maj är det världspremiär för försäljningen av Germino Trädgårdsgödsel på Blomstertorget i Linköping.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum