Linköpings kommun

Linköpings kommun stänger ner stort

Dela

Linköpings kommun stänger all verksamhet som går att stänga utan att bryta mot lagen. Orsaken är den ökande smittspridningen i Östergötland.

– Jag vill vara väldigt tydlig med att nu är det allvar. Nu avgörs det om vi kommer att kunna stoppas smittspridningen och undvika en större nedstängning av Linköping under flera månader, säger Niklas Borg (M) kommunstyrelsens ordförande i Linköping. 

Niklas Borg och kommundirektör Paul Håkansson höll en direktsänd pressträff under fredagen. Deras budskap till Linköpingsborna är en uppmaning till alla att verkligen anstränga sig.

Relativt kort period

All kommunal verksamhet som inte är lagstadgad stängs ner. Niklas Borg poängterar att det handlar om en kraftansträngning under en relativt kort period, den är begränsad till tre veckor. Den tiden bör räcka för att bryta smittspridningen.

– Vi prioriterar den samhällsviktiga verksamheten och den frivilliga släcker vi ner under tre veckor. Om vi nu lyckas knäcka smittspridningen så kan vi sedan snabbare återgå till det normala, säger Paul Håkansson.

Niklas Borg konstaterade att den strategi som Sverige hittills haft fungerade bra i somras, men att det nu är uppenbart att den inte längre håller.

– Det är ganska mycket som vi begär nu, men jag vill be Linköpingsborna om ett antal saker. Jag vill att ni begränsar era kontakter, avstå från fester och släktkalas. Jag vill att ni undviker att gå på restauranger och kafeér, många näringsidkare kommer att lida av detta, men kom ihåg att vi jobbar med en mycket begränsad tidsperiod här, säger han. 

Mat och mediciner måste kunna inhandlas medan andra inköp kan vänta.

– Och jag ber också alla att under dessa tre veckor, försök att undvika besök i våra omsorgsverksamheter. Där finns de allra sköraste i samhället, säger Niklas Borg.

Föreningar uppmanas ta ansvar

Alla offentliga mötesplatser som Passagen, Agora, Skylten och Arbis ska stänga. Alla kommunala museér och biblioteken stänger.

Kulturskolan ska ställa om till digital undervisning och all ungdomsverksamhet utom den som riktas mot grundskolan stängs. Simhallen stängs för allmänheten, men håller öppet för simskola och föreningar. Även ishallen stängs.

Detta är så långt som kommunen kan fatta beslut. När det gäller de föreningar som bedriver verksamhet i kommunens lokaler riktas en skarp uppmaning till dem att också ta sitt ansvar. Om de inte sköter detta kan kommunen fatta beslut om att stänga anläggningarna.

Förskola, grundskola och gymnasiet ska fortsätta som vanligt. Från och med måndag är kommunens krisledning återigen aktiverad, det ska den vara fram till 25 november.

Pressträffen kan ses i efterhand på www.linkoping.se

Obs! I samband med Linköpings kommuns presskonferens under fredagen kunde det uppfattas som att Linköping Konsert & Kongress kommer att hålla stängt. Detta var ett olyckligt missförstånd. Det kommer inte att genomföras publika konserter under de kommande tre veckorna och fysiska konferenser kommer att genomföras i mycket begränsad omfattning. Däremot kommer Linköping Konsert & Kongress att fortsätta genomföra digitala möten i streamingstudion, erbjuda konferenslokaler för samhällsviktiga möten samt servera dagens lunch. Receptionen har fortsatt begränsade öppettider för biljettärenden kl. 10-14 på vardagar.

Kontakter

Dokument

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum