Dagens Samhälle

Listan över Sveriges hälsosammaste kommuner

Dela

Håbo hamnar i topp bland storstadskommunerna när Dagens Samhälle rangordnar kommunerna efter hälsomålet i Agenda 2030. Aktiva äldre är en anledning, enligt ledande kommunalrådet. Sämre läge har värmländska Hagfors och Munkfors.

För fjärde gången gör Dagens Samhälle en rankning av hur kommunerna klarar målen i FN-satsningen Agenda 2030.

Den här gången gäller det hälsa och välbefinnande. Sju mått ingår som rör medellivslängd, andel långtidssjuka med psykiska besvär, fallolyckor och antibiotikaförsäljning.

Bäst resultat i kategorin storstadskommuner har Håbo kommun. Kommunstyrelsens ordförande Liselotte Grahn Elg (M) är förstås glad.

– Agenda 2030 är med i vårt dagliga arbete. När det gäller hälsa och välbefinnande satsar vi mycket på hälsofrämjande åtgärder, närvårdssamverkan, medicingenomgångar och förebyggande av fallskador, säger hon.

Högst upp i den totala listan återfinns Knivsta. Ett aktivt föreningsliv, en naturnära kommun och bra samverkan kring nära vård, är faktorer som kommunstyrelsens ordförande Peter Evansson (S) lyfter fram.

– Vi har hälsoförebyggande arbete med regionen i olika projekt, från barn och ungdom och uppåt i åldrarna, till exempel samverkan mellan skola och hälsocentral, säger han.

Gnosjö ligger i topp i kategorin småstads- och landsbygdskommuner. Det har till stor del att göra med Gnosjöandan, enligt kommunstyrelsens ordförande Kristine Hästmark (M).

– Vi har en fantastisk arbetsmarknad, ett näringsliv med mestadels småföretag och familjeföretag som har ett unikt engagemang i sina anställda, säger hon.

Kontakter

Örjan Björklund
Redaktionschef
08-452 73 27
orjan.bjorklund@dagenssamhalle.se

Bilder

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum