LO

LO kritiserar nytt direktiv om arbetskraftsinvandring

Dela
LO riktar skarp kritik mot det nya direktiv regeringen och Sverigedemokraterna idag kommit med kring arbetskraftsinvandring. LO fortsätter att kräva behovsprövning för att lösa problemen.

-          Det var positivt att den förra regeringen tillsatte en utredning om behovsprövad arbetskraftsinvandring. Vi är därför djupt kritiska till det besked som regeringen och Sverigedemokraterna idag lämnat om att utredningen får nya direktiv, säger Susanna Gideonsson, LO:s ordförande.

-          Regeringen skjuter helt bredvid målet. Det finns en enklare lösning och det är behovsprövning. Att den slopades har lett till att tusentals och åter tusentals arbetskraftsinvandrare - i yrken med inga eller låga krav på tidigare yrkeskunskaper - lurats, utnyttjats och exploaterats den senaste 15 åren, säger Susanna Gideonsson.

  -          Det nya direktiv som utredningen fått gör inte systemet enklare. Tvärtom. Att en utredare ska lämna förslag på lönegolv med en mängd olika undantag leder till ett ännu snårigare och komplicerat regelverk för både arbetskraftsinvandrarna och företagen.

-          LO fortsätter att kämpa för ett enkelt och väl fungerande arbetskraftsinvandringssystem som är baserat på arbetsmarknadens behov via arbetsmarknadsprövning. Det leder inte dagens besked från regeringen och Sverigedemokraterna till.

Kontakter

Om

LO
LO
Barnhusgatan 18
105 53 Stockholm

http://www.lo.se

LO är en sammanslutning av fjorton svenska fackförbund. LO har till uppgift att leda och samordna LOs och förbundens strävanden att tillvarata arbetstagarnas intressen på arbetsmarknaden och inom näringslivet. LO ska också verka för en samhällsutveckling på grundval av politisk, social och ekonomisk demokrati präglad av jämlikhet och jämställdhet.

Följ LO

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från LO

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum