LO

LO saknar arbetsmarknadspolitik i budgeten

Dela
Regeringens budget är alldeles för tom på arbetsmarknadspolitik, anser LO. "Vad Sverige behöver är en aktiv arbetsmarknadspolitik för full sysselsättning", säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

-          Arbetslösheten är fortfarande hög samtidigt som arbetsgivare ännu skriker efter arbetskraft. Vi vet hur det går att lösa. Med rätt sorts utbildning. Men vi hittar inte ens ordet arbetsmarknadsutbildning i budgeten, säger Susanna Gideonsson.

 -          Det är alldeles för tomt på förslag mot arbetslösheten. Vad som skulle behövas är en aktiv arbetsmarknadspolitik för full sysselsättning. Det är nödvändigt, inte minst i de tuffa tider som väntar våra förbundsmedlemmar den kommande vintern.

LO har också länge efterlyst satsningar på välfärden.

-          Den svenska vården, skolan och omsorgen måste utvecklas och bemanningen i välfärden höjas. Regeringens satsning är bara en droppe i havet av vad som krävs, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Samtidigt välkomnar LO beskedet att a-kassan ligger kvar på dagens nivåer.

-          Inte minst med tanke på den krisvinter som väntar är det helt nödvändigt med en bra a-kassa. Därför är det bra att regeringen inte rör nivåerna i a-kassan. Vi anser dock att taket i a-kassan måste höjas så att fler arbetslösa får ett inkomstskydd. Du ska inte behöva gå från hus och hem i tider av omställning

LO:s styrelse har nyligen ställt sig bakom ett program för den kommande vintern. Där finns flera av de förslag LO vill se: https://www.lo.se/start/nyheter/rusta_sverige_for_krisvintern

Kontakter

Om

LO
LO
Barnhusgatan 18
105 53 Stockholm

http://www.lo.se

LO är en sammanslutning av fjorton svenska fackförbund. LO har till uppgift att leda och samordna LOs och förbundens strävanden att tillvarata arbetstagarnas intressen på arbetsmarknaden och inom näringslivet. LO ska också verka för en samhällsutveckling på grundval av politisk, social och ekonomisk demokrati präglad av jämlikhet och jämställdhet.

Följ LO

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från LO

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum