LO

LO: Socialdemokraterna måste prioritera jobben

Dela

Målet om full sysselsättning måste ha högsta prioritet kommande år. Det är ett av LO:s krav inför Socialdemokraternas partikongress som inleds den tredje november.

Sverige har en hög arbetslöshet. Närmare 190 000 personer har varit inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen längre än 12 månader. Därför vill LO att jobben ska stå i främsta rummet.

– Socialdemokraternas främsta fokus måste vara att alla ska ett arbete som både kan betala räkningarna och inte gör dig sjuk. Vi behöver såväl kraftiga investeringar i klimatomställningen som insatser för en säkrare arbetsmiljö, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

I övrigt lyfter LO fram höjda pensioner som en avgörande fråga de närmsta åren. LO:s krav handlar bland annat om ökade pensionsinbetalningar, förebyggande arbete, företagshälsovård och möjligheten att vara sjukskriven tills du ska gå i pension.

– Pensionsfrågan handlar inte om politiskt spel som vissa tolkat våra krav. Vi vill att pensionärer med riktigt dåliga villkor och blivande pensionärer ska få fler kronor i plånboken. Så enkelt är det, säger Susanna Gideonsson.

– Idag är det många som inte orkar jobba till pensionsåldern. Arbetslivet måste bli mer hållbart. Vi accepterar inte att pensionsåldern höjs förrän vi får rejäla förbättringar av vanligt folks arbetsmiljö och trygghet på jobbet, säger Susanna Gideonsson.

 

LO:s krav

Fler och trygga jobb

  • Investera i klimatomställningen. Ställ om Sverige till framtidens jobb genom att satsa på infrastruktur, bredband, elförsörjning och digitalisering. Med utbildning och kompetensutveckling kan allt fler ställa om.
  • Ta bort de otrygga anställningarna. Stärk individens möjlighet att påverka sin arbetssituation och planera sitt arbetsliv. Gör heltid till norm, stärk skyddsombudens roll och ge alla anställda rätt till företagshälsovård.

Slopa karensavdraget.Under hösten togs kliv mot en bättre sjukförsäkring, men vi vill se mer. Alla ska ha råd att vara sjuka!

Höj pensionen för vanligt folk. De som går i pension ska ha minst 72 procent av lönen.

Bekämpa arbetslivkriminaliteten med full styrka. I bransch efter bransch utmanas seriösa företag och arbetstagare av kriminella företag. Det måste få ett stopp.

LO kräver trygghet för vanligt folk : LO Dela

Kontakter

Om

LO
LO
Barnhusgatan 18
105 53 Stockholm

http://www.lo.se

LO är en sammanslutning av fjorton svenska fackförbund. LO har till uppgift att leda och samordna LOs och förbundens strävanden att tillvarata arbetstagarnas intressen på arbetsmarknaden och inom näringslivet. LO ska också verka för en samhällsutveckling på grundval av politisk, social och ekonomisk demokrati präglad av jämlikhet och jämställdhet.

Följ LO

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från LO

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum