LO ställer krav på familjepolitiska reformer
I dag släpper LO sin rapport Tid, makt och pengar - Sveriges Jämställdhetsbarometer. I rapporten undersöks arbetslivsvillkoren för kvinnor och män i arbetar- och tjänstemannayrken. I år har möjligheterna att kunna kombinera arbete och föräldraskap granskats särskilt. Resultaten är tydliga.
– Den svenska familjepolitiken har bidragit till att underlätta för både kvinnor och män att arbeta och ha familj. Men vår undersökning visar att stöden fungerar bäst för föräldrar med fasta heltidsanställningar under kontorstider, god inkomst och stort inflytande över sina arbetstider. Så ser inte verkligheten ut för många arbetare, säger Joa Bergold, rapportförfattare och utredare på LO.
Rapporten visar att kvinnor i arbetaryrken har det allra svårast att kunna kombinera jobb med familj. Majoriteten jobbar under otrygga anställningsformer där heltids- och tillsvidaretjänster snarare är undantag än norm. Till skillnad från många tjänstemän är dessutom flexibiliteten låg för arbetarkvinnor - endast tre av tio har möjlighet att påverka sina arbetstider.
Begränsad rätt till barnomsorg för föräldrar i arbetaryrken
Ett särskilt nedslag gör rapporten i rätten till barnomsorg. Sex av tio arbetarkvinnor jobbar utanför kontorstider, då rätten till barnomsorg är mycket begränsad. Kommuner är inte skyldiga att erbjuda omsorg på kvällar, nätter och helger. Och även om kommunen gör det ställs ofta högre krav än om föräldern jobbar under kontorstid. Bara drygt hälften av föräldrar i arbetaryrken kan arbeta heltid med barnomsorgens öppettider.
– De som arbetar obekväma tider för att samhället ska gå runt har alltså inte samma rätt att få barnomsorg. Det är helt på tvärs med hur det borde vara, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson och fortsätter:
– LO jobbar ständigt för att alla föräldrar ska ha trygga jobb. Men ska vi uppnå jämställdhet på arbetsmarknaden måste också familjepolitiken öppna upp ögonen för arbetares villkor.
LO:s krav:
“Allas rätt till barnomsorg”
- Kommuner ska vara skyldiga att erbjuda barnomsorg utanför kontorstid.
- Kommuner ska inte kunna ställa högre krav på föräldrar för barnomsorg utanför kontorstid.
”En ny modell för föräldraförsäkringen”.
- Individualisering, nya tidsgränser och årliga dagar skapar mer jämställda och jämlika möjligheter att kombinera arbete och familj.
Mer information:
Veronika Sandmon
073 056 12 99
veronika.sandmon@lo.se
Bilder

Om
LO är en sammanslutning av fjorton svenska fackförbund. LO har till uppgift att leda och samordna LOs och förbundens strävanden att tillvarata arbetstagarnas intressen på arbetsmarknaden och inom näringslivet. LO ska också verka för en samhällsutveckling på grundval av politisk, social och ekonomisk demokrati präglad av jämlikhet och jämställdhet.
Följ LO
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från LO
Arbetande kvinnor förlorar 5 000 kronor per månad på deltid8.3.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
LO:s nya siffror på faktisk månadslön visar att kvinnor i arbetaryrken har klart lägst genomsnittlig faktisk månadslön, 23 206 kr. Med heltid som norm skulle kvinnor i arbetaryrken få nära 5 100 kr mer att klara sig på i månaden.
David Ericsson och Andzrej Tichý tar emot Ivar Lo-priser20.2.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande
På torsdag 23 februari 2023 delar LOs förste vice ordförande Therese Guovelin ut Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris till författaren David Ericsson. Astrid Trotzig delar ut Ivar Lo-Johanssons personliga pris till författaren Andzrej Tichý.
LO kritiserar nytt direktiv om arbetskraftsinvandring17.2.2023 09:55:28 CET | Pressmeddelande
LO riktar skarp kritik mot det nya direktiv regeringen och Sverigedemokraterna idag kommit med kring arbetskraftsinvandring. LO fortsätter att kräva behovsprövning för att lösa problemen.
En topp-vd har inkomster som 69 industriarbetarlöner. LO: Girigheten utom kontroll14.2.2023 10:20:00 CET | Pressmeddelande
När LO presenterar sin återkommande rapport om maktelitens inkomster visar den hur den ekonomiska makteliten springer ifrån vanligt folk. Den genomsnittliga inkomsten för en topp-vd var 2021 69 gånger en industriarbetarlön.
LO presenterar Makteliten: Inbjudan till pressträff 14 februari13.2.2023 07:00:00 CET | Pressinbjudan
LO presenterar resultaten från rapporten Makteliten – skillnaderna eskalerar. En rapport som getts ut sedan 1950 och undersöker inkomster för samhällets makteliter och jämför dem med arbetargrupper.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum