Svenska kyrkan

Löneservice invigs – ska ge stöd åt landets församlingar

Dela

Den 3 maj invigs Svenska kyrkans löneservice i Uddevalla. Under det närmaste året blir det ett intensivt arbete att ansluta de församlingar och pastorat som idag får sina löner utbetalda via någon av stiftens servicebyråer. På sikt kommer löneservice ha kapacitet att erbjuda lönetjänster till hela Svenska kyrkan.

Med 22 000 anställda och nästan lika många förtroendevalda har Svenska kyrkan stora möjligheter att samverka administrativt. Genom Svenska kyrkans löneservice får församlingar och pastorat nu en heltäckande lönetjänst till ett konkurrenskraftigt pris.

Den gemensamma lönetjänsten har de senaste åren vuxit fram i nära samverkan och dialog mellan representanter för Svenska kyrkans tretton stift, kyrkokansliet i Uppsala och församlingar och pastorat.

- Vi är mycket glada över att vi har kommit så här långt. Nu fortsätter arbetet med att skapa en service åt församlingarna som ger trygghet, minskar sårbarheten och sparar pengar. Allt för att frigöra resurser till uppdraget att vara kyrka på ett tydligt sätt i det lokala sammanhanget. Det säger Per Starke, chef för avdelningen för gemensamma funktioner, på Svenska kyrkans nationella kansli i Uppsala. 

Ansluter i omgångar
I Uddevalla finns sedan tidigare Göteborgs stifts servicebyrå där 15 personer arbetar med löner. Det är denna tjänst som från den 1 maj övergår till Svenska kyrkans nationella nivå och byggs ut till en lönetjänst med kapacitet att stödja hela Svenska kyrkan. Under april-juni börjar ytterligare åtta nyanställda löneadministratörer sitt arbete.  Från hösten 2021 kommer flera församlingar och pastorat samt lönehanteringen för kyrkokansliet i Uppsala att ansluta till löneservice. Ännu fler tillkommer från 2022. Anslutningen görs i omgångar för att säkerställa god kvalitet i alla anslutningar.

- I den nya lönetjänsten kan löneadministratörer arbeta mer specialiserat, färre personer klarar mer, på det sättet blir det billigare, enklare och tryggare för församlingarna.  Församlingar slipper tidskrävande och ibland svår administration och kan lägga mer tid på sin grundläggande uppgift, säger Per Starke.

Administrativ samverkan inom Svenska kyrkan
Beslutet att etablera Svenska kyrkans löneservice togs av Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet 2019. Gemensam löneservice är ett steg i det pågående arbetet med att bygga ökad administrativ samverkan inom Svenska kyrkan. Andra områden för samverkan är IT och digitalisering, fastighetsfrågor, ekonomi och gemensamma inköp. Bakgrunden är att med en krympande ekonomi behöver Svenska kyrkan samverka administrativt. Syftet är att frigöra resurser för församlingarna till att lägga kraft på den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst och bedriva diakoni, undervisning och mission.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Per Starke. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Per Starke. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum