Kungl. Patriotiska Sällskapet

Louise Westerberg och Louise Ankarcrona tilldelas Medalj för Betydande Fostrargärning

Dela

Kungliga Patriotiska Sällskapets Fostrargärningsmedalj tilldelas Louise Westerberg och Louise Ankarcrona. De grundade Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor 1994. De är verksamma och sitter i stiftelsens styrelse. Idag har stiftelsens skolor sammanlagt 2300 elever i Stockholms län.

Fostrargärnings-medaljörerna Louise Ankarcrona och Louise Westerberg med Hans Eric Brodin från Kungl Patriotiska Sällskapet.
Fostrargärnings-medaljörerna Louise Ankarcrona och Louise Westerberg med Hans Eric Brodin från Kungl Patriotiska Sällskapet.

Stiftelsen Viktor Rydbergs skolors vision är ”att leda utvecklingen inom den svenska skolan och att bidra till att kvaliteten på den i stort förbättras. Stiftelsens skolor ska vara föregångare på skolans alla områden”. Då Viktor Rydbergs skolors huvudman är en stiftelse kommer överskott som uppstår verksamheten tillgodo.

- Medaljen är på uppfostrans och skolans område, en motsvarighet till Sällskapets välkända Näringslivsmedalj, säger ordförande Erik Norberg. 
- Medaljens motiv är en ängel som blåser på glöden så att elden tar sig, vilket också är Sällskapets emblem sedan 1700-talet. Det är precis det som denna medalj skall premiera, att ’elda på’ och inspirera ungdomars utveckling och därmed Sveriges utveckling. 
Motiveringen är: Viktigt och bärkraftigt initiativ, ett bidrag till svenska skolans utveckling.  
Hans Eric Brodin från Sällskapets styrelse överlämnade medaljerna.

- Vi har arbetat tillsammans i 23 år med något som känns meningsfullt. Att nu få Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj är ett erkännande som känns mycket hedrande och gör det ännu roligare att fortsätta, säger Louise Ankarcrona och Louise Westerberg.

Guldmedaljen för Betydande Fostrargärning 
Tidigare medaljörer är Anders Carlberg, grundare av Fryshuset, Börje Ehrstrand, rektor för Rinkebyskolan och artisten Magnus Härenstam, magistern i Fem myror är fler än tre elefanter. 
Kungliga Patriotiska Sällskapet har sedan starten för 250 år sedan premierat de som bidragit till samhällets utveckling. Med medaljer eller bidrag till projekt.

Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor 
Grundades 1994 av Louise Ankarcrona och Louise Westerberg, då de öppnade sin första skola Viktor Rydberg Gymnasium i Djursholm. Tanken var att starta en skola för dem som satt längst bak i klassrummet och var oengagerade. Mottot var ”Hjärnan vill ha roligt” och att vetenskap och konst skulle samverka i undervisningen. Från början inhystes verksamheten i en korridor i en av Djursholms samskolas flyglar, men senare byggdes en egen huvudbyggnad. Ytterligare två gymnasieskolor har sedan dess startats i Stockholms innerstad. De tre gymnasieskolorna och högstadieskolorna Viktor Rydbergs Samskola i Djursholm och Viktor Rydbergs skola i Vasastan, med sammanlagt 2300 elever, drivs av stiftelsen Viktor Rydbergs Skolor. Undervisningen på gymnasiet bedrivs delvis på engelska, och många av skolornas lärare har engelska som modersmål. 

För mer information kontakta 
Louise Ankarcrona, 0708-604 709, louise.ankarcrona@vrg.se, eller Louise Westerberg 0709-620 850

Marianne Reuterskiöld, 08 611 72 64, 070-367 76 46, marianne.reuterskiold@kungligapatriotiskasallskapet.se

Kungliga Patriotiska Sällskapet är en samlingspunkt för personer med engagemang i näringsliv, statsförvaltning, vetenskap och kultur. Gustav III skrev under stadgarna 1772. Sällskapet förvaltar fonder på 500 miljoner kronor och lämnar bidrag till forskning, utbildning och sociala ändamål. Med Sällskapets medaljer premieras bl a uppskattad arbetsinsats och betydande gärning. Med Näringslivsmedaljen premieras årligen nydanande insatser i näringslivet. Utmärkelsen delas ut i särskilt högtidliga sammanhang till 10 medaljörer varje år.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fostrargärnings-medaljörerna Louise Ankarcrona och Louise Westerberg med Hans Eric Brodin från Kungl Patriotiska Sällskapet.
Fostrargärnings-medaljörerna Louise Ankarcrona och Louise Westerberg med Hans Eric Brodin från Kungl Patriotiska Sällskapet.
Ladda ned bild

Om

Kungl. Patriotiska Sällskapet
Kungl. Patriotiska Sällskapet
Eriksbergsgatan 12A
114 30 Stockholm

08 - 611 12 62http://kungligapatriotiskasallskapet.se/

Kungl. Patriotiska Sällskapet är sedan över 250 år en samlingspunkt för personer med engagemang i näringsliv, statsförvaltning, vetenskap och kultur. Gustav III skrev under stadgarna 1772.

Sällskapet förvaltar fonder på en halv miljard kr och delar årligen ut ca 15 Mkr i bidrag till forskning, utbildning och sociala ändamål.

Med Sällskapets medaljer premieras uppskattade arbetsinsatser och betydande gärningar. Med Näringslivsmedaljen uppmärksammas årligen nydanande insatser i näringslivet. 

Följ Kungl. Patriotiska Sällskapet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Patriotiska Sällskapet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum