Majblommans Riksförbund

Luleå blir Majblommans Bästa Barnkommun 2018

Dela

Luleå kommun utses till Bästa Barnkommun 2018 av Majblommans Riksförbund, som varje år mäter hur väl barns rättigheter tas till vara i Sverige. Av de 257 svarande kommuner och stadsdelar som deltagit i årets granskning har Luleå visat sig bäst leva upp till Majblommans vision av en barnvänlig kommun. Majblommans kommer under hösten att överlämna utmärkelsen till företrädare för kommunen.

Sedan 2013 har Luleå haft frågan om barns rättigheter och utanförskap på den politiska agendan. Då antogs programmet ”Alla jämlika” av kommunfullmäktige. Man beslutade att kartlägga andelen barn i ekonomisk utsatthet och antog en utvecklingsstrategi utifrån Barnkonventionen. Berörda förvaltningar och nämnder har i uppdrag att anlägga barnperspektiv på alla sina beslut och en ledningsgrupp arbetar uppföljande.

-         Det känns rätt och roligt att kunna utse Luleå till Bästa Barnkommun 2018. I Luleå skapas jämlika möjligheter för barn vilket får positiva konsekvenser för barnen och samhället på kort och lång sikt. En viktig framgångsfaktor är att kommunen lyckats förankra viktiga beslut brett bland både politiker, tjänstemän och andra som jobbar med barn. Majblomman vill lyfta Luleå som ett exempel på framgångsrikt arbete för barns rättigheter och hoppas att andra kommuner följer efter, säger Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve.

Luleås ambitioner märks i barns vardag. De kommunala skolorna har nolltolerans mot kostnader och det kompensatoriska uppdraget stärks genom läxklubbar på biblioteken. Skolorna har en arsenal med låneutrustning för friluftsdagar. Fritidshemmen är helt tillgängliga för både äldre och yngre barn. Vidare erbjuder kommunen kostnadsfria fritidsaktiviteter i samarbete med föreningslivet. Spännande exempel är författarskolan så väl som den öppna sportarena som drivs ihop med Fritidsbanken, där barn kan låna utrustning. Kulturskolan i Luleå är en av få i landet som inte är avgiftsbelagd. Man satsar också på digital inkludering och fångar upp barn som riskerar att hamna utanför på skolloven genom att stötta familjer ekonomiskt och erbjuda meningsfulla, kostnadsfria lovaktiviteter. Barnfamiljer med försörjningsstöd i Luleå får ett extra belopp både inför jul- och sommarlov.

-         Det här är en av de mest värdefulla utmärkelser som Luleå har fått. Kommunen har tillsammans med andra aktörer länge arbetat för att alla barn och unga ska ha en trygg och god uppväxt oavsett socioekonomiska villkor. Du ska till exempel kunna delta på skolans friluftsdag även om du saknar utrustning. Jag är väldigt glad och stolt över att vårt gemensamma arbete nu har lett till att Luleå utses till årets bästa barnkommun, säger kommunalråd Niklas Nordström.

-         Alla våra verksamheter gör ett jättejobb och har sin del i utmärkelsen. Den är också ett resultat av det mångåriga och väl fungerande samarbetet mellan kommunens förvaltningar, Luleås föreningsliv och andra organisationer som jobbar med barn och unga, säger kommundirektör Mikael Lekfalk.

Årets Bästa Barnkommun utses i samband med Majblommans granskning av hur svenska kommuner arbetar mot barnfattigdom. Rapporten ”Andra tycker jag är konstig” släpps i dag, och visar bland annat påfallande skillnader mellan kommuners kunskapsnivå och handlingskraft. Ytterst innebär det ojämlikhet bland barn i olika delar av landet. 

Majblommans granskning finns bifogad detta pressmeddelande, liksom en längre beskrivning av de insatser som Majblomman tagit fasta på vad gäller Luleå kommuns barnrättsarbete. 

För mer information välkommen att kontakta

Liv Landell Major – pressekreterare på Majblomman: 0708-742713

Niklas Nordström, kommunalråd Luleå kommun, 070-497 36 62

Mikael Lekfalk, kommundirektör Luleå kommun, 070-650 54 10

Bilder

Dokument

Om

Majblommans Riksförbund
Kungsgatan 28
411 19 Göteborg

031-606890http://www.majblomman.se

Majblomman - Alla barns blomma

 

Följ Majblommans Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Majblommans Riksförbund

12-årige Wille intervjuar partiledarna i Almedalen27.6.2018 10:31Pressmeddelande

Politikerveckans yngste reporter heter Wille Öhgren och är redan en profil i Almedalen. Förra året intervjuades han om sitt stora intresse för politik i SVT. Han avslöjade att han är på plats så mycket han kan, och annars följer alla livesändningar från Almedalen. Samtidigt. 2018 ställer Wille upp för Majblomman och intervjuar alla partiledare och barnministern om barns rättigheter. Temat blir otillåtna kostnader i skolan, men Wille kommer också att utmana var och en med skräddarsydda frågor inför valrörelsen. - Jag ser fram emot att diskutera med partiledarna, jag tycker självklart att barns rättigheter ska ha mer plats i politiken, säger Wille. Wille Öhgren bor i Visby och ska börja 7:an på Solbergaskolan efter lovet. Han vill bli journalist, och har redan hunnit vara prao på P4 Gotland. Största intresset är samhällsfrågor: - Ja, jag gör inte mycket annat. Nyheter är mitt fritidsintresse! Sedan 2004 skickar Majblomman en knattereporter till Almedalen, med målet att föra barns talan o

Unik guldring på auktion till förmån för Majblomman    20.4.2018 13:23Pressmeddelande

Guldsmed Alexander Levin donerar unik ring till Majblomman Sedan en vecka tillbaka pågår en auktion på Majblommans facebooksida. Vår lokalförening i Motala auktionerar ut en handtillverkad majblommering i 18 K guld och mörkoxiderat silver, med en odlad pärla. Ringen är en tolkning av årets majblomma, och skapad i ett enda exemplar av guldsmed Alexander Levin som skänker den till Majblomman. Utropspriset är 3000 kr och ringen har storlek 57. Auktionen pågår på Majblommans Riksförbunds facebooksida till fredag 29 april kl 12.00 då den stängs. Högsta bud vinner den vackra ringen och pengarna går oavkortat till Majblomman som stödjer barn i ekonomisk utsatthet. Det är barnen som kommer att ha allra störst glädje av auktionen. Majblomman bekräftar alla bud skriftligen. Bud är bindande. Alexander Levin är guldsmed med 25 års erfarenhet. Han är tredje generationens guldsmed och äger butiken Levins Guld o Silver som etablerades 1937 i Motala. I år är Sveriges mest kända vårblomma inspirerad av

Äntligen dags att köpa majblommor!11.4.2018 11:23Pressmeddelande

Äntligen dags att köpa majblommor! Torsdag 12 april är det dags för barn över hela landet att sälja majblommor. De allra första blommorna köper Drottningen och sedan går startskottet. Efter premiärshowen med Tobbe Trollkarl ger sig tiotusentals skolelever ut och säljer majblommor, med siktet inställt på rekord. Förra året samlades 61 miljoner in. Pengarna går till barn som lever i ekonomisk utsatthet, i Sverige. I morgon är det äntligen dags för Majblommans insamling 2018! Kl. 12.30 samlas skolklasser över hela landet för att se Majblommans premiärshow som spelas in i Luleå och sänds via webben på majblomman.se. Tobbe Trollkarl lotsar publiken genom programmet, bland annat med medverkan av Kamferdrops, som har lovat ge barnen en riktig pangstart. Redan tidigare på förmiddagen smygstartar två barn insamlingen på Stockholms slott. Klockan 10.00 köper H M Drottning Silvia traditionsenligt de allra första majblommorna. Drottningen är Majblommans högsta beskyddare. Barnen som besöker slotte

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum