Moderaterna

M: Bygg ny kärnkraft vid Ringhals

Dela

Moderaterna vill att statliga Vattenfall omedelbart påbörjar planeringen för ny kärnkraft vid Ringhals.

Carl-Oskar Bohlin, energi- och näringspolitisk talesperson (M). Foto: Vattenfall/Moderaterna
Carl-Oskar Bohlin, energi- och näringspolitisk talesperson (M). Foto: Vattenfall/Moderaterna

Elpriserna är rekordhöga. Södra Sverige är i stort behov av ny elproduktion för att människor och företag ska få lägre elpriser. Dessutom behövs åtminstone dubbelt så mycket fossilfri el om Sverige ska lyckas med den gröna omställningen av samhället.

– Sverige behöver mer fossilfri elproduktion för att elpriserna ska bli lägre och för att vi ska klara klimatomställningen. Vi vill därför att Vattenfall omedelbart påbörjar planeringen för ny kärnkraft vid Ringhals. Vattenfall bör själv avgöra om man anser konventionell kärnkraft eller SMR bäst lämpad, säger Carl-Oskar Bohlin, energi- och näringspolitisk talesperson (M).

Vi ser ett behov av att snabbt bygga ut kärnkraften här och nu. Om beslutet inte är taget innan valet, kommer det att vara en prioriterad fråga för en Moderatledd regering direkt vid maktskifte.

– Utbyggd kärnkraft är en prioriterad fråga för Moderaterna. Efter ett maktskifte kommer staten fullt ut backa upp arbetet med ny kärnkraft, säger Carl-Oskar Bohlin, energi- och näringspolitisk talesperson (M).

Moderaterna föreslår:

Vattenfall ska få förtydligat uppdrag att bidra med planerbar kraftproduktion

Moderaterna vill att Vattenfall omedelbart ska genomföra en förstudie för att bygga ny kärnkraft vid Ringhals. Vattenfall ska inom ramen för sitt uppdrag att vara ledande i utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion också ska ta hänsyn till behovet av planerbar kraft för att energiproduktionen ska vara hållbar.

Utbyggd kärnkraft vid Ringhals skulle både bidra till att sänka elpriserna i södra Sverige på sikt, samt öka överföringsförmågan i elnätet.

Vattenfall är majoritetsägare i Ringhals. Staten äger Vattenfall, och Vattenfall har tidigare haft långtgående planer på att bygga nya reaktorer vid Ringhals. Men planerna stoppades av S/MP-regeringen när den tillträdde 2014.

– Stamnätet är redan utbyggt till Ringhals, med kapacitet för fler reaktorer än dagens två. I egenskap av storskalig elproducent ansluter kärnkraftverk direkt till stamnätet. Stamnätsanslutningen vid Ringhals har kapacitet att ansluta ca 2GW ny elproduktion. 2GW ny kärnkraft skulle årligen generera mer elenergi än hela Skånes elförbrukning och ca 6 gånger högre årlig elproduktion än havsvindparken Kriegers flak som regeringen nyligen beviljat tillstånd för Vattenfall att bygga, säger Carl-Oskar Bohlin, energi- och näringspolitisk talesperson (M).

I dag är det bara tillåtet att bygga nya kärnkraftsreaktorer på de platser där det redan finns kärnkraftverk. Ringhals är en sådan plats.

Moderaterna har sedan tidigare föreslagit ett investeringsstöd i form av gröna kreditgarantier om 400 miljarder kronor avsedda för ny kärnkraft. Dessa kommer Vattenfall att kunna nyttja för att bygga nya reaktorer.

Gör det möjligt att bygga fler reaktorer, på fler platser än idag

Redan idag är det tillåtet att bygga nya reaktorer på Ringhals. Moderaterna vill också ändra lagen för att möjliggöra nya reaktorer på fler ställen.

Moderaterna vill också skapa förutsättningar för ny kärnkraft genom att ändra i miljöbalken, så att det blir tillåtet att bygga nya reaktorer på fler platser, att ha fler än tio reaktorer i drift samtidigt och att fler aktörer än dagens ägare får investera i ny kärnkraft.

Läs mer om förslaget

Kontakter

Bilder

Carl-Oskar Bohlin, energi- och näringspolitisk talesperson (M). Foto: Vattenfall/Moderaterna
Carl-Oskar Bohlin, energi- och näringspolitisk talesperson (M). Foto: Vattenfall/Moderaterna
Ladda ned bild
Carl-Oskar Bohlin, energi- och näringspolitisk talesperson (M). Foto: Moderaterna
Carl-Oskar Bohlin, energi- och näringspolitisk talesperson (M). Foto: Moderaterna
Ladda ned bild

Om

Moderaterna
Moderaterna
Blasieholmsgatan 4A
11148 Stockholm

08-6768000http://www.moderaterna.se

 Sverige ska vara möjligheternas land. Där det är din ansträngning som avgör hur långt du kan gå  – inte varifrån du kommer eller vilka föräldrar du har. Sverige ska vara ett land där klassresor är möjliga - barn ska aldrig ärva sina föräldrars problem. Tillsammans kan vi se till att Sverige får en hoppfull framtid.

Följ Moderaterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Moderaterna

Moderaterna stärker partiorganisationen med två biträdande partisekreterare25.11.2022 15:42:54 CET | Pressmeddelande

Moderaterna inrättar två nya tjänster som biträdande partisekreterare vid sidan av den nyutnämnda partisekreteraren Karin Enström. Syftet är att stärka partiorganisationen med sikte på valen 2024 och 2026. Karin Juhlin utses till biträdande partisekreterare med ansvar för utveckling och organisation medan Martin Borgs utses till biträdande partisekreterare med ansvar för strategi och kommunikation. – Jag är glad att Karin Juhlin och Martin Borgs tackat ja till dessa uppdrag. Med Karin Enström i spetsen får vi en stark trio som kan leda Moderaterna under denna viktiga mandatperiod, säger Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna. – Karin och Martin har spelat avgörande roller för Moderaterna under de senaste åren och jag är mycket glad att de vill axla ett ännu större ansvar. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med dem för att ytterligare stärka Moderaterna som Sveriges viktigaste politiska kraft, säger Karin Enström, partisekreterare för Moderaterna. Karin Juhlin utses till bit

Mikael Sandström ny chef för Moderaternas riksdagskansli24.10.2022 14:34:12 CEST | Pressmeddelande

Moderaterna har rekryterat den förre statssekreteraren Mikael Sandström som ny chef för partiets riksdagskansli. Han efterträder Anna Pettersson Westerberg som utsetts till statssekreterare i Socialdepartementet. - Vi har höga ambitioner för vår arbete i riksdagen under den kommande mandatperioden. Därför är jag glad att Mikael Sandström axlat uppgiften att leda vårt riksdagskansli. Han är mycket väl lämpad för uppgiften, säger Karin Enström, Moderaternas partisekreterare. Mikael Sandström är ekonomie doktor i nationalekonomi från Handelshögskolan i Stockholm. Han var statssekreterare åt statsminister Fredrik Reinfeldt och chef för Moderaternas samordningskansli 2006-2014. Under dessa år var han även riksdagsledamot, men tjänstledig. Mikael Sandström har även tidigare arbetat på Moderaternas riksdagskansli 2002-2006, 2015-2016 och 2018-2019. - Moderaternas riksdagsgrupp och riksdagskansli kommer att ha avgörande betydelse för att lösa Sveriges problem. En del av detta består i att hjäl

Karin Enström ny partisekreterare i Moderaterna19.10.2022 16:37:44 CEST | Pressmeddelande

Karin Enström har utsetts till ny partisekreterare i Moderaterna. Hon efterträder Gunnar Strömmer som tillträder som justitieminister i den nya regeringen. - Jag är mycket glad att Karin Enström har tackat ja till att tillträda som ny partisekreterare för Moderaterna. Karin Enström har en gedigen politisk bakgrund, både som riksdagsledamot och som tidigare statsråd, och är väl förankrad i vår partiorganisation, säger Ulf Kristersson och fortsätter: - I regeringsställning är det särskilt viktigt att fortsätta utveckla Moderaterna som parti. Karin Enström är rätt person att leda det arbetet. Hon är en erfaren ledare som väcker respekt långt utanför partipolitiken. Jag ser fram emot ett nära samarbete den kommande mandatperioden, säger Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna. Karin Enström är riksdagsledamot för Stockholms län. Hon valdes första gången till Sveriges riksdag 1998 och har bland annat varit ordförande för konstitutionsutskottet och utrikesutskottet. Hon var försvarsmini

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum