Ticket

Machu Picchu mest populära landmärket att besöka under 2023

Dela
Under de senaste åren är det många som fått avstå resa, och därmed byggt upp en lust att upptäcka världen – och med det mäktiga landmärken. Överst på önskelistan hamnar den gamla inkastaden Machu Picchu uppe i Andernas berg i Peru följt av Colosseum i Rom och Eiffeltornet i Paris, enligt Tickets senaste Sifoundersökning.
Machu Picchu
Machu Picchu

-               Under de senaste åren har en stark reslust byggts upp, där vi saknat att uppleva andra kulturer och sevärdheter. Machu Picchu står kvar på första platsen, medan mer närliggande landmärken som Colosseum, Eiffeltornet och Sagrada Familia klättrar uppåt på listan, jämfört med innan pandemin, säger Sofia Eddelid, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Machu Picchu är ett drömresmål för många svenska resenärer. Ruinstaden är för närvarande stängd på obestämd tid, men det hindrar inte svenskarna från att drömma.

-               Machu Picchu låg varmt om svenskarna hjärta även 2019 med en förstaplats, följt av Frihetsgudinnan och kinesiska muren på andra respektive tredje plats. I år har Colosseum och Eiffeltornet klättrat upp och tagit andra och tredje platsen, vilket kan ha sina förklaringar i trenden att vi väljer närliggande resmål hellre än långväga efter pandemin. När vi inte fått resa på ett tag väljer vi smidighet och gärna direktflyg. Vi ser även att priset på långresor ökat mer på grund av dyrare bränsle, än resor inom Europa, säger Sofia Eddelid.

Vilket landmärke som lockar mest varierar både mellan kön och ålder. Män uppger i mindre grad att de skulle vilja besöka Eiffeltornet i Paris (9 procent) jämfört med kvinnor (14 procent). Män ville i högre grad besöka Machu Picchu (24 procent) jämfört med kvinnor (13 procent), samtidigt som det är fler i åldersgruppen 31-40 som vill besöka Machu Picchu (28 procent) – medan de i åldrarna 41-50 inte är lika lockade (11 procent).

Vilka kända landmärken skulle du helst vilja besöka under 2023?

 1. Machu Picchu, Peru (18 procent)
 2. Colosseum, Rom (14 procent)
 3. Eiffeltornet, Paris (13 procent)
 4. Frihetsgudinnan (12 procent)
 5. Sagrada Familia, Barcelona (11 procent)
 6. Golden Gate-bron, San Francisco (10 procent)
 7. Big Ben, London (10 procent)
 8. Tempelstaden Angkor, Kambodja (9 procent)
 9. Pyramiderna, Egypten (8 procent)
 10. Taj Mahal, Indien (7 procent)
 11. Lutande tornet, Pisa (7 procent)
 12. Kinesiska muren, Kina (6 procent)
 13. Inget av ovanstående (27 procent)
 14. Tveksam, vet ej (9 procent)

Källa: Tickets Sifoundersökning, riksrepresentativt urval.

Nyckelord

Kontakter

Michael KapilMarknadschef

Som marknadschef är jag del av Tickets ledningsgrupp och övergripande ansvarig för Tickets marknadsföring och produktsortiment.

Tel:072-533 13 01michael.kapil@ticket.se

Bilder

Machu Picchu
Machu Picchu
Ladda ned bild

Om

Ticket
Ticket
Värmdövägen 84
131 08 Nacka

https://www.ticket.se/

Ticket är Nordens största privatresebyråkedja med försäljning i butik, på telefon och online. Ticket säljer resor från samtliga ledande charterbolag, researrangörer, kryssningsbolag, flygbolag, hotell och hyrbilsföretag. Ticket har 70 butiker i Sverige och Norge, och bedriver onlineförsäljning i 10 länder under varumärkena Ticket, AirnGo och Charter. Ticket Privatresor ägs av investmentbolaget Braganza.

Följ Ticket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ticket

Minskat intresse för träningsresor bland svenskarna7.6.2023 05:15:00 CEST | Pressmeddelande

Enligt resebyrån Tickets senaste Sifoundersökning har svenskarnas intresse för träningsresor minskat kraftigt under de senaste åren. År 2019 var det sju procent av svenskarna som ville åka på en träningsresa, men intresset har nu sjunkit till endast två procent. Undersökningen visar att de svenskarna som har en resa planerad i allt högre grad är ute efter vila och avkoppling under semestern, snarare än träning och fitnessprogram.

Dessa politiker reser helst svenskarna med30.5.2023 05:15:00 CEST | Pressmeddelande

Tickets senaste Sifoundersökning visar att svenska resenärer har tydliga preferenser för vilka politiker de helst åker på resa med. Magdalena Andersson toppar listan följt av Ebba Busch och Nooshi Dadgostar, medan Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson rankas som mindre eftertraktade resesällskap. Längst ner på listan kommer Johan Pehrson och Märta Stenevi. Undersökningen visar även stora geografiska preferenser i vem man helst vill åka på resa med.

Två tredjedelar av svenskarna anpassar sitt resande efter det ekonomiska läget – men bara en tiondel väljer att helt avstå utlandssemester16.5.2023 05:15:00 CEST | Pressmeddelande

Resebyrån Tickets senaste Sifoundersökning visar att en tredjedel av svenskarnas resande inte alls påverkas av det osäkra ekonomiska läget. Undersökningen visar samtidigt att endast en av tio är beredda att helt avstå utlandssemester. I stället säger över hälften av de intervjuade att de kommer fortsätta resa, men att de på ett eller annat sätt anpassar sin semesterresa efter ekonomin. Bokningsstatistik visar också på svenskarnas orubbade reslust, och sommaren 2023 har ett bokningsläge som överskrider sommaren 2019 med hela 28 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum