Riksteatern

Magiskt elektriskt med Stina Nyberg och en blixtrande teslaspole

Dela

Koreografen Stina Nyberg vill med sin soloföreställning Thunderstruck få publiken att se magin med elektricitet. Som det självutnämnda geniet styr Stina Nyberg, med hjälp av en blixtrande teslaspole, över mörker, ljus och musik.

Fotograf: Märta Thisner
Fotograf: Märta Thisner

Stina Nyberg, iklädd full skyddsdräkt, kliver upp på scen och sänder en blixt från sitt långfinger och skapar Thunderstruck, en feministisk elektricitetshow. Hon utgår ifrån att alla, oavsett kön, kan vara gudar, genier och magiker. En person i hemsydd metalldräkt kan äga världen och de sanna genierna kan faktiskt vara de personer som är förbisedda och anses vara olämpliga och fel. Föreställningen är inspirerad av uppfinnaren Nikola Teslas kringresande magishower vid förra sekelskiftet, då elektricitet både var en vetenskaplig nyhet och underhållning. Den stora stjärnan i showerna var hans uppfinning teslaspolen som skapar stora blixtar.

- Föreställningen handlar om vår brist på fascination för elektricitet. Egentligen, vår brist på fascination för allt magiskt som omger oss, men eftersom jag de senaste åren upparbetat en speciell kärlek till el, så är det denna förälskelse som tar sig uttryck i Thunderstruck, säger koreografen Stina Nyberg.

Thunderstruck hade urpremiär på Kondenz festival i Belgrad i oktober 2017 och har därefter spelats på MDT i Stockholm.

"Det är en av de märkvärdigaste scenerna jag sett när det gäller ljus- och ljudeffekter. I Thunderstruck gör hon sig till något av ett mellanting mellan seansledare och föreläsare, beredd att med sin egen kropp visa hur elektriciteten kan se ut och förmås att verka eller snarare agera." (Svenska Dagbladet)

Medverkande

Dansare/performer: Stina Nyberg

Konstnärligt team

Koreografi: Stina Nyberg Koreografisk hjälp: Andros Zins-Browne Musik: Maria W Horn Ljusdesign: Josefin Hinders Teknik: Katti Alm Research: Sandra Linnell, Stina Nyberg, Zoë Poluch Teslaspole: Finn Hammer/Hammertone

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/thunderstruck/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/thunderstruck

För mer information:

Press- och PR- ansvarig

Emma Englund Tel: 08-531 99 408 Mob: 070 637 59 40 emma.englund@riksteatern.se

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Märta Thisner
Fotograf: Märta Thisner
Ladda ned bild
Nikola Tesla med teslaspole Fotograf: Dickenson V. Alley
Nikola Tesla med teslaspole Fotograf: Dickenson V. Alley
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum