Majblommans Riksförbund

Majblomman kräver gratis kollektivtrafik för barn

Dela
Kollektivtrafiken är ett lotteri, där fattiga barn förlorar. Det gäller att bo i rätt kommun för att ha råd med buss till träningen eller kompisarna. Det konstaterar barnrättsorganisationen Majblomman i en ny rapport, där man efterlyser en nationell strategi för gratis kollektivtrafik på fritid och lov till alla under 18.

Om man vill göra något spännande på höstlovet gäller det att bo på rätt ställe. Det visar Majblommans nya rapport Vinstlott eller Nitlott?.

I varannan kommun åker inga barn gratis med kollektivtrafiken på loven. På kvällar och helger är läget liknande: i 6 av 10 kommuner erbjuds inga barn eller ungdomar kostnadsfria busskort. 

Det här vill Majblomman ändra på.

- Ingen ska behöva tjuvåka till kulturskolan eller tacka nej till ett helgjobb för att bussen är för dyr. Rörelsefrihet är ofta en förutsättning för en meningsfull fritid. Men så är det inte idag. Vår enkät visar en asymmetri där barns möjlighet att ta sig fram beror på var de bor, och på vilket humör politikerna är ett visst budgetår, säger Åse Henell, Majblommans generalsekreterare.

Att våga satsa brett på barns välfärd är särskilt viktigt i svåra tider. Det är de fattigaste barnfamiljerna som drabbas först och hårdast när krisen kommer. Det såg Majblomman under pandemin, och det ser vi just nu med den annalkande lågkonjunkturen. Pressen är redan stor på de fattigaste barnfamiljerna.

Att samhället förmår parera kriser genom att investera socialt barns vardagliga behov av avgörande för att alla barn ska kunna växa upp med jämlika och rimliga villkor i vardagen. Därför efterlyser Majblomman en nationell strategi för gratis kollektivtrafik för alla barn, oavsett var man bor och vilka föräldrar man har.

För mer information, välkommen att kontakta Majblomman: Åse Henell eller Liv Landell Major. 

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Majblommans Riksförbund
Majblommans Riksförbund
Kungsgatan 28
411 19 Göteborg

031-606890http://www.majblomman.se

Majblomman är en ideell organisation som verkar för barns rättigheter i Sverige sedan år 1907. Varje vår säljer barn över hela landet majblommor. Insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner. 

Följ Majblommans Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Majblommans Riksförbund

Om barnens provision, skatter och administration11.5.2023 12:18:05 CEST | Pressmeddelande

Hur mycket pengar får barnen som har sålt majblommor behålla för egen del? Varje barn som har sålt majblommor får en provision om 10 procent på sin insamling. Barnet behåller alltså en tiondel av intäkten. Många barn har också fått gåvor (”dricks”) i samband med försäljningen. Barnen behåller så klart gåvorna i sin helhet. När betalas pengarna ut till majoriteten, ca 38.000 barn? De allra flesta har sålt majblommor för mindre än 10.000 kronor. Då gäller detta: 1 Barnet som har sålt majblommor redovisar sin insamling i Majblommans app. 2 Den lokala majblommeföreningen godkänner barnets insamling. 3 För de allra flesta barn tar det sedan ca 10 arbetsdagar innan Majblommans Riksförbund betalar ut barnets 10 procent och gåvor/”dricks”. När betalas pengarna ut till de ca 200 barn som har sålt majblommor för större summor? För ca 200 barn tar det längre tid. Barn som sålt majblommor för mer än 10.000 kronor behöver inkomma med personuppgifter till Majblomman. Då kan Majblomman räkna ut och d

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum