Umeå kommun

Mål för nytt program: ökad kollektivtrafik

Dela
Efter ett nytt cykeltrafikprogram och ett första fotgängarprogram tidigare i år, ska Umeå kommun nu utarbeta ett kollektivtrafikprogram. Programmet ska konkretisera hur framtida arbete ska ske för att fler ska välja att åka kollektivt samt hur man kan förbättra för befintliga resenärer.

Kommunfullmäktige har fastslagit målet om att andelen resor som görs med kollektivtrafik, cykel eller till fots tillsammans ska utgöra minst 65 procent av alla resor för boende inom Umeå tätort till år 2022. Översiktsplanen anger att stomlinjenätet ska utformas med färre antal linjer än i dag men med tätare trafik över hela dygnet och med tydlig prioritering av framkomlighet. Det beskrivs också att det är nödvändigt att komplettera och bygga staden inifrån genom förtätning i de centrala delarna samt längs kollektivtrafikens stomlinjer.

– Umeå växer stadigt och dessutom ökar antalet resor per invånare. Kollektivtrafiksystemet måste utvecklas och anpassas för att kunna möta behoven. Det handlar om sådant som linjenät och turtäthet men också att använda ny teknik, säger tekniska nämndens ordförande Lena Karlsson Engman (S).

Stomlinjer, hållplatser m.m.

Nämnden har godkänt uppdragsbeskrivningen för kollektivtrafikprogrammet. Utöver en nulägesbeskrivning ska det bland annat innehålla följande: vilka gator som ska utformas för kollektivtrafik, stomlinjer, kompletterande linjenät, anropsstyrd trafik, utformning av och avstånd mellan hållplatser för de olika linjetyperna, behov av direktlinjer mellan stadsdelar utan att passera centrum samt multimodala resor (kombinationer av olika transportslag).

Något av programmets övriga innehåll:

  • Betalsystem, tidtabeller, turtäthet
  • Realtidssystem
  • Utformning av fordon
  • Tillgänglighet för funktionsnedsatta
  • Anropsstyrd trafik
  • Framtid – t.ex. autonoma fordon, delningstjänster

Efter förankring hos berörda kommunala verksamheter, bolag och politiker ska programmet ut på extern remiss under hösten 2019.

Mer information:

Lena Karlsson Engman (S)
ordförande
tekniska nämnden
Umeå kommun
090-16 12 32
070-296 12 32
lena.karlsson-engman@umea.se

Stefan Nordström (M)
vice ordförande
tekniska nämnden
Umeå kommun
070-690 79 39
stefan.nordstrom@umea.se

Karin Isaksson
teknisk chef
Umeå kommun
090-16 14 39
070-332 25 32
karin.isaksson@umea.se

Eva Maaherra Lövheim
trafikplanerare
Umeå kommun
090-16 53 40
070-950 31 25
eva.lovheim@umea.se

Frida Bergström
trafikplanerare
Umeå kommun
090-16 14 76
070-238 41 18
frida.b.bergstrom@umea.se

Nyckelord

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye