Åklagarmyndigheten

Man åtalas för dråp då han sålt fentanylanalog

Dela

En 24-årig man från Motala har åtalats misstänkt för elva fall av dråp under tiden 5 oktober - 27 november 2017. I andra hand yrkar åklagaren att han ska dömas för vållande till annans död, grovt brott.

Mannen har via nätet sålt fentanylanaloger, som påstås ha orsakat de elva unga männens död. Det är första gången rubriceringen dråp prövas i ett sådant här ärende.

Männen som köpte en fentanylanalog via nätet var mellan 24 och 35 år när de avled. De kommer från Härnösand, Hässleholm, Jönköping, Kiruna, Karlshamn, Sundsvall, Upplands Väsby, Uppsala, Vimmerby, Västerås och Växjö.

Fentanylanalogen klassades i oktober 2017 som hälsofarlig vara och i december 2017 som narkotika. Det räcker med en mycket liten dos för att den ska vara dödlig.

Utredningen har bedrivits sedan hösten 2017 med många förhör bland annat med anhöriga till de avlidna, teknisk utredning och analyser av mängder av beslag. Den misstänkta mannen var inledningsvis häktad i knappt två månader men släpptes då han inte ansågs kunna skada utredningen längre.

Den misstänkte förnekar brott.

- Det finns en dom från hovrätten i Stockholm i en liknande utredning som visar att man kan bli dömd för grovt vållande till annans död för att ha sålt fentanylanaloger. Vållande till annans död är ett oaktsamhetsbrott. Nu vill jag att rätten ska pröva brottsrubriceringen dråp, som är ett uppsåtligt brott, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund vid Åklagarkammaren i Linköping.

- Jag menar att det här varit ett systematiskt tillvägagångssätt, bedrivet i stor omfattning via ett företag utan kontroll över spridningen och som givit den åtalade mannen stora inkomster. Den misstänkte mannen har varit likgiltig inför att fentanylanaloger kan döda och att det är lätt att ta en överdos, säger Britt-Louise Viklund.

Målnummer i Linköpings tingsrätt: B 4218-17.

Kontakt

Kammaråklagare Britt-Louise Viklund är tillgänglig för media i dag kl. 13.00 – 14.30 på 010-562 58 11.

Utredare Fredrik Bratt, utredare grova brottsgruppen i polisområde Östergötland är tillgänglig för media efter kl. 13 på 010-566 69 03.

Presstjänsten
010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum