Tullverket

Många felaktiga munskydd under pandemin

Dela

Pandemin påverkade Tullverket på flera sätt under 2020. Spridningen av Coronaviruset gjorde att importen av skyddsutrustning ökade kraftigt. Totalt stoppades nästan sju miljoner munskydd och andra sjukvårdsprodukter som bedömdes som osäkra. Det framgår av Tullverkets årsredovisning för 2020 som på fredagen överlämnades till regeringen.

Några av de 49 400 felaktiga munskydd som stoppades under en kontroll i Frihamnen i Stockholm. Foto: Tullverket
Några av de 49 400 felaktiga munskydd som stoppades under en kontroll i Frihamnen i Stockholm. Foto: Tullverket

- Vi har hanterat ovanligt stora volymer av framför allt munskydd under pandemin. Förra året stoppade vi nästan sju miljoner produkter som vi bedömde inte uppfyllde kraven på produktsäkerhet. Året innan, 2019, stoppade vi totalt 51 000 produkter inom alla kategorier. Så det har varit en rejäl ökning, säger Anna-Lena Heinänen, biträdande avdelningschef på Tullverkets kontrollavdelning.

Undermålig skyddsutrustning

Av de nästan sju miljoner skyddsprodukter som stoppades för ytterligare kontroll av andra myndigheter, var det drygt 330 000 artiklar som sedan fick importförbud. Främst var det produkter kopplade till pandemin som hindrades från att komma ut på marknaden, som visir, munskydd, testkit, skyddshandskar och annan skyddsutrustning. Av dessa förstördes drygt 225 000 artiklar, nästan allt var olika sorters munskydd och masker som inte uppfyllde säkerhetskraven.

- Genom vårt kontrollarbete och samverkan med andra myndigheter har vi sett till att undermålig skyddsutrustning stoppats från att spridas på den svenska marknaden. Det kan förstås väcka frågor att vi stoppar produkter som efter ingående kontroll bedöms som säkra. Men när det gäller skyddsutrustning måste vi vara extra noggranna. Här handlar det om människors liv och hälsa, säger Anna-Lena Heinänen.

Goda resultat trots pandemin

Idag lämnar Tullverket in årsredovisningen för 2020 till regeringen. Årsredovisningen beskriver hela myndighetens uppdrag och resultat för det gångna året.

- Trots att 2020 var ett väldigt annorlunda år så presterade vi goda resultat. Handeln, resandet och varuflödena förändrades men vi ställde om och gjorde fler kontroller än föregående år. 2021 utökar vi kontrollerna ytterligare. Vi ska finnas vid gränsen på fler platser och fler av dygnets timmar, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.

För mer information kontakta Tullverkets presstjänst: 0771-450 590

Nyckelord

Bilder

Några av de 49 400 felaktiga munskydd som stoppades under en kontroll i Frihamnen i Stockholm. Foto: Tullverket
Några av de 49 400 felaktiga munskydd som stoppades under en kontroll i Frihamnen i Stockholm. Foto: Tullverket
Ladda ned bild

Dokument

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 21, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverkets vision: Bara godkända varor över gränsen. Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 100 anställda. Generaltulldirektör är Charlotte Svensson.

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Skärpta straff kan stoppa drogpåverkade yrkeschaufförer28.9.2021 08:03:17 CEST | Pressmeddelande

Tullverket möter allt fler drogpåverkade chaufförer vid gränsen. Dessvärre måste de ofta släppas eftersom deras brott inte betraktas som grovt. Därmed kan de rulla vidare på de svenska vägarna med sina tunga fordon och utgöra en livsfara för andra trafikanter. Därför vill Tullverket nu se en översyn av lagstiftningen så att drograttfylla betraktas som ett grovt brott när chauffören kör ett tungt fordon.

15-åringar smugglade och sålde vapen och droger1.7.2021 15:43:13 CEST | Pressmeddelande

En ung man misstänks ha bedrivit en omfattande försäljning av både vapen och narkotika. Tullkriminalen kom honom på spåren när de upptäckte nästan fem kilo av den amfetaminliknande drogen MDMA i en försändelse från Tyskland. 15-åringen och hans jämnårige medhjälpare åtalades på torsdagen vid Södertörns tingsrätt för bland annat grov vapensmuggling, grovt vapenbrott och grov narkotikasmuggling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum