Många föräldrapenningdagar brinner inne
Många föräldrar sparar dagar med föräldrapenning för att kunna tillbringa tid med barnen även efter att de börjat i förskolan. Dagarna måste dock användas innan barnen har nått åldersgränsen för när föräldrapenningen inte kan betalas ut längre. De dagar som inte använts före denna gräns kan inte betalas ut, utan blir så kallade dagar som brinner inne. Störst andel av dagarna som brinner inne är på lägstanivå, men andelen dagar på sjukpenningnivå ökar.
– I genomsnitt var det 33 dagar som brann inne per barn födda 2010 vilket totalt handlar om nästan 3,7 miljoner dagar. Det motsvarar ungefär 1,4 miljarder kronor som kunde ha betalats ut i föräldrapenning om föräldrarna hade tagit ut alla sina dagar, säger Alexandra Wallin som är chef för Avdelningen barn och familj på Försäkringskassan.
Viktigaste resultaten
- För 70 procent av barnen födda 2010 hade föräldrarna inte använt alla dagar med föräldrapenning, men för många är det få dagar som brinner inne.
- En majoritet av dagarna som inte används är dagar på lägstanivå, men under de senaste åren har andelen dagar som brinner inne på sjukpenningnivå ökat. För barn födda 2010 var 43 procent av dagarna som brann inne dagar på sjukpenningnivå.
- 52 procent av föräldrarna med ensam vårdnad använder alla dagar med föräldrapenning. Bland föräldrar med gemensam vårdnad är motsvarande siffra 28 procent.
- Föräldrar med låg inkomst har i genomsnitt fler dagar på sjukpenningnivå som brinner inne (25 dagar) än föräldrar med hög inkomst (13 dagar).
Länk till rapporten: https://www.forsakringskassan.se/statistik/publikationer/korta-analyser
Länk till statistiken: https://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/227b9c0c-2e17-4df6-8b8c-924767f78236/fp-dagar-som-inte-anvands.xlsm?MOD=AJPERES
Om föräldrapenning
Föräldrapenning kan betalas ut i 480 dagar för ett barn. För 390 dagar baseras ersättningen på förälderns inkomst (dagar på sjukpenningnivå). För de övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag (dagar på lägstanivå).
Föräldrapenning går att använda till en viss ålder på barnet. För barn födda t.o.m. 2013 går dagarna att ta ut till dess barnet fyller 8 år eller slutar första klass. För barn födda fr.o.m. 2014 kan dagarna användas till dess barnet fyller 12 år eller slutar årskurs 5, men från och med barnets 4-årsdag går det då bara att spara 96 dagar sammanlagt. Dagar som inte använts efter dessa tidpunkter kan inte betalas ut, utan brinner inne.
För mer information, vänligen kontakta Försäkringskassans presstjänst på 010-116 98 88.
Nyckelord
Länkar
Om
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Försäkringskassan växer i Trelleborg – 15 nya it-medarbetare behövs13.5.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Försäkringskassans it-verksamhet växer och nu ska man rekrytera femton nya medarbetare till kontoret i Trelleborg som etablerades så sent som 2022. - Vi behöver bli fler, framförallt systemutvecklare, och vi tror att personer som i dag pendlar från Trelleborg med omnejd gärna skulle jobba i här, säger enhetschef Petter Norman.
Färre har sjukersättning – större andel psykiatriska diagnoser7.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag har omkring 220 000 personer sjukersättning, tidigare kallad förtidspension. En ny analys från Försäkringskassan visar att antalet mottagare har sjunkit över tid och att gruppen som får sjukersättning förändrats – något som beror på lagändringar. De flesta har idag sjukersättningen på grund av psykiatriska diagnoser och andelen mottagare som enbart får ersättning på garantinivå – en förhållandevis låg ekonomisk ersättning – har tredubblats de senaste 20 åren.
Organiserad brottslighet plundrar assistansersättningen22.4.2025 08:37:03 CEST | Pressmeddelande
Kriminella missbrukar välfärden genom assistansersättningen. Fyra av tio brukare beräknas ha kommit i kontakt med personliga assistenter som har koppling till eller är aktiva inom organiserad brottslighet.
Stora regionala skillnader på antal behandlare inom tandvård7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det är stora regionala skillnader mellan hur många tandläkare och tandvårdshygienister som finns i landet. I Värmland finns två behandlare per 1000 invånare – i Västernorrland ungefär hälften så många. – Hur många behandlare som finns påverkar väntetider och hur tillgänglig vården är. I Sverige har vi ett mål om vård på lika villkor för hela befolkningen och det kan givetvis påverkas om det inte finns tillräckligt med behandlare i vissa delar av landet, säger Joakim Rådeström, områdeschef på Försäkringskassan.
Kvinnor är sjukskrivna dubbelt så ofta som män1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kvinnor har i snitt nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som män visar en ny rapport från Försäkringskassan. Orsakerna till skillnaderna finns både inom arbetslivet och i privatlivet. Förbättrade arbetsvillkor och ökad jämställdhet kan minska skillnaderna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum