Patent- och registreringsverket

Många köper piratklappar av misstag

Dela

Runt hälften av de som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper äkta varor. Särskilt svår kan bedömningen vara på nätet. Att köpa piratkopior innebär inte bara ekonomiska konsekvenser, utan medför även risker för enskildas hälsa och säkerhet. Så här i samband med julhandeln riskerar många konsumenter att drabbas.

Expert piratkopiering
Expert piratkopiering

Totalt sett är nära sju procent av alla importerade varor i EU piratkopierade, för leksaker är siffran ännu högre, enligt Europeiska Unionens Immaterialrättsmyndighet, EUIPO. De oseriösa aktörerna på nätet tar till allt mer sofistikerade knep för att vilseleda konsumenter. Runt hälften av de som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper äkta varor, enligt en studie från OECD, som gjorts på uppdrag av PRV.

-      Det är tyvärr rätt lätt att ramla in på en piratsajt idag. Många tar snabba beslut när de ser lägre priser och är då inte lika uppmärksamma på vilken sida de shoppar på. Vi är måna om att uppmärksamma detta eftersom piratkopior inte har gått igenom de tester som krävs för att få säljas i Sverige och rentutav kan vara farliga att använda, säger Peter Hedin, expert på frågor om piratkopiering på Patent- och registreringsverket (PRV). 

Sex av tio beslag av piratkopierade föremål i EU-ländernas tullar består av små paket och försändelser, enligt EUIPO. 

-      Sannolikt är det privatpersoner som importerar många av de små försändelser som beslagtas. Och många gör det oavsiktligt. Det är väldigt olyckligt eftersom piratkopior kan orsaka alltifrån hudreaktioner till bränder, säger Peter Hedin. 

Expertens tips

1. Var uppmärksam på priset. Är priset för bra för att vara sant, är det ofta det.

2. Se till att det finns kontaktuppgifter och kontrollera dessa om du handlar på nätet.

3. Kontrollera var webbsidan kommer ifrån. Att den är på svenska betyder inte att den ligger i Sverige. 

4. Använd sunt förnuft.

5. Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända nätbutiker. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Expert piratkopiering
Expert piratkopiering
Ladda ned bild

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum