Göteborgs stift

Manifestationer för människovärdet

Dela
Manifestationen Ord för motstånd och medmänsklighet hålls den 30 september på domkyrkoplanen. (Foto: Torgny Lindén)
 

Med anledning av att nazister getts tillåtelse att demonstrera i Göteborg i samband med Bokmässan arrangerar kyrkor och församlingar i Göteborg manifestationer och gudstjänster för att lyfta människans okränkbara och lika värde. Ord för motstånd och medmänsklighet hålls på Domkyrkoplanen och biskop Per Eckerdal medverkar i en förbönsgudstjänst för en öppen stad i Tyska Christinae kyrka.

När frågan om Nya Tiders medverkan i Bokmässan diskuterades i våras uttalade sig biskop Per Eckerdal om Svenska kyrkans engagemang för människans okränkbara och lika värde.

- Vi bedömer att det har stor betydelse att stå upp för och ge röst åt människovärde och medmänsklighet i det debattforum Bokmässan är, säger biskop Per Eckerdal. När människovärdet undergrävs eller hotas kommer Svenska kyrkan att vara än mer engagerad i den debatten, i våra seminarier och på vår scen. Vårt ärende sammanfattas kort och koncentrerat i namnet på vår debattscen Se människan!

Svenska kyrkan är tydlig i gränsdragningen gentemot främlingsfientliga, nynazistiska och extremnationalistiska yttringar. Det gäller också på årets bokmässa och präglar innehållet i programmet. Bland annat arrangeras ett seminarium där vi problematiserar frågor om yttrandefriheten och dess gränser.

Kontakt: Torgny Lindén, pressekreterare, 070-633 12 87

Här följer några av de manifestationer och gudstjänster som arrangeras med anledning av nazistdemonstrationen:

Ord för motstånd och medmänsklighet 30 sept kl 9.45-11.30 i Domkyrkoplanen
Samma dag som nazister marscherar genom centrala Göteborg läser vi gamla och nya antinazistiska texter från Sverige och världen, för att protestera mot nazismen och hylla ordet som befriande kraft.
Vi vill ingjuta mod och visa medkänsla i en tid när etnicitet, kön, religion och andra skillnader mellan människor ursäktar hat och våld och utnyttjas för att bygga murar mot främlingen som är min nästa.
Läsningar kommer också att ske i samband med böner och gudstjänster i heliga rum och i andra offentliga sammanhang från fredag 29 september till söndag 1 oktober.
Medverkande författare: Henrik Arnstad, Lisa Bjurwald, Elin Boardy, Mats Fors, Mattias Gardell, Anneli Jordahl, Anna Jörgensdotter, Maria Küchen, Ola Larsmo, Martina Montelius, Karolina Ramqvist, Tone Schunnesson, Maria Sveland m fl.
Arrangörer: Domkyrkoförsamlingen i Göteborg, tidskriften Författaren, Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, Kyrka Mot Rasism, Tillsammans för Göteborg, Göteborgs Interreligiösa råd
https://www.facebook.com/events/1947592048863503/?fref=ts

Förbönsgudstjänst för en öppen stad 30 sept kl 12.00 i Tyska Christinae kyrka
Lördagen den 30 september kl. 12.00 blir det en ”Förbönsgudstjänst för en öppen stad” i Tyska Christinae kyrka. Gudstjänsten som leds av biskop Per Eckerdal kommer innehålla musik, bibeltexter och psalmer som uttrycker den kristna kallelsen att leva som en enda världsvid mänsklig gemenskap i solidaritet, öppenhet och frihet.

Sångmanifestation vid Korsvägen 30 sept kl 12.00 vid Korsvägen
Det blir en sångmanifestation den 30 september kl. 12:00 Vid Korsvägen/Svenska Mässan. Körer från hela Göteborg samlas för att sjunga ”En sång om frihet” mm.
https://www.facebook.com/events/112115636203331/?fref=ts

Musik för Fred och Kärlek 30 sept kl 15.00-18.00 i Annedalskyrkan
Kl 14:30 sker klockringning, läsningar (samma texter som på Domkyrkoplan) samt interreligiös bön i kyrkan.
Annedals församling bjuder in till evenemanget "Musik för Fred och Kärlek" i Annedalskyrkan 30/9 kl 15.00-18.00 Flera medarrangörer (EKHO, Förbundet Tillsammansskapet mfl) medverkar med tal och samtal mellan musikakterna samt i samband med enkel servering i församlingshemsdelen. 
https://www.facebook.com/events/780700732137341??ti=ia

Motstånd & Musik 30 sept kl 19.00 i Hagakyrkan
I Hagakyrkan har vi en konsert för fred och medmänsklighet som vi kallar Motstånd & Musik, lördag 30/9 kl 19.00.
Medverkande: Arvid Nero, Harriet Ohlsson & Johannes Lundberg, Sam Vesterberg, Sofia Mono, Surrender Dorothy och band.
https://www.svenskakyrkan.se/handelse?eventid=43949ae6-295d-4656-8624-12d82185dc98-9

En känsla som är bra – mässa och mobilisering för sammanhållning! 1 okt kl 11.00 i Örgryte gamla kyrka
Örgryte församling anordnar i samarbete med ”Kyrka mot rasism” och Studieförbundet Sensus en mässa i Örgryte gamla kyrka söndag 1/10 kl. 11.00.
Medverkande: Edo Bumba och Carrefour, Lisa Westberg, David Oest, Anna Märta Leijon och Stefan Klint.
https://www.svenskakyrkan.se/orgryte/en-kansla-som-ar-bra---massa-och-mobilisering-for-sammanhallning

En rik mångfald av verksamhet ryms inom Svenska kyrkan. Den grundläggande uppgiften utförs i första hand av församlingarna. 

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet som helhet. Stiftet leds av biskopen och stiftsstyrelsen. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet arbetar också med krisberedskapsfrågor. Till nytta för församlingarna förvaltar stiftet kyrklig jord och skog, de sk Prästlönetillgångarna, vars avkastning bidrar till de ekonomiska förutsättningarna för Svenska kyrkans arbete.

Göteborgs domkyrka är hela stiftets kyrka. Den ligger vid Kungsgatan i centrala Göteborg och invigdes 1815.

Stiftskansliet ligger vid Lilla Bommen, i det karaktäristiska höghuset som brukar kallas "Läppstiftet".

Kontakter

Bilder

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum