Riksteatern

Mänskliga farkoster och tystnadens brus – urpremiär för Drone

Dela

Riksteaterns uppsättning Drone är koreografen Erik Linghedes tredje verk – en dansföreställning som rör sig mellan fiktion och verklighet. Drone är en metafor för människan som en programmerad och förarlös farkost. Men Drone är även bruset som alltid finns där, även i tystnaden. Föreställningen har urpremiär på Dieselverkstaden den 1 november.

Fotograf: Senay Berhe
Fotograf: Senay Berhe

Drone är ljuden som finns i det paradoxala tillstånd som vi kallar för tystnad. Trots att det aldrig är helt tyst, har människan skapat något så abstrakt som tystnad. Drone är även en metafor för samhällsmedborgaren som en förarlös och kulturellt programmerad maskin. Fyra dansare ger publiken en sinnesupplevelse om vår förmåga att röra oss mellan fiktion och verklighet.

- Precis som mina tidigare verk ser jag Drone som ett existentiellt vakuum. Ett tillstånd. Ett specifikt nu. Dans för mig är en sinnesupplevelse, någonting som tar dig på en resa, som får dig att känna, någonting att förlora sig själv i. Att lösas upp. I en tid som behöver en omstart, är Drone mitt sätt att skapa en sådan portal på scen, säger Erik Linghede.

Linghede fortsätter sitt experimentella utforskande av koreografi tillsammans med de fyra dansarna Yared Cederlund, Katrine Johansen, Robin Sundberg och Bambam Frost. Där föreställningen kan ses mer som ett tillstånd, som förhoppningsvis öppnar upp för tankar och känslor som publiken inte visste att de hade innan de såg föreställningen.

I Drone byggs en suggestiv och surrealistiskt värld upp, inspirerad av science-fiction och hur drömmar har en förmåga att hänga samman i sin osammanhängande natur.

- Jag inspireras av slowmotion-sekvenser och andra digitala effekter från film i realtid för att skapa ett rörelsespråk som gränsar mellan det mänskliga och omänskliga. En lek med det igenkännbara och det okända, säger Erik Linghede.

Drone är Linghedes tredje verk efter debutföreställningen Hold som turnerade Sverige 2015 samt Idiom som invigde Kulturhuset Stadsteaterns nya scen i Vällingby 2016.

Urpremiär den 1 november på Dieselverkstaden i Nacka med efterföljande turné

Medverkande Yared Cederlund Katrine Johansen Robin Sundberg Bambam Frost

Koreografi Erik Linghede Komposition Eric Sjögren Scenografi Johanna Mårtensson Ljus Mira Svanberg Kostym Erika Sjödin (Praktikant StDH/SKH) Mask Anna Olofson Koreografiassistent Yared Cederlund Producent Helena Ringvold Produktion Riksteatern

Med stöd av Kulturrådet och Riksteaterns residensverksamhet

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/drone/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/drone

Se trailer här: http://mediabank.riksteatern.se/blog/42915

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Senay Berhe
Fotograf: Senay Berhe
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum