Dramaten

Maria Groop Russel lämnar Dramaten för nytt uppdrag

Dela
Efter drygt fyra år på Dramaten lämnar Maria Groop Russel uppdraget som vd då hon blivit rekryterad som ny vd för Skansen. Maria är kvar på Dramaten till början av september och tillträder den nya tjänsten i januari 2024.
Maria Groop Russel. Foto: Caroline Tönnies.
Maria Groop Russel. Foto: Caroline Tönnies.

Maria Groop Russel anställdes som vice vd för Dramaten i januari 2019 och utsågs till vd i april samma år. Sedan 2020, då Mattias Andersson anställdes som teaterchef och konstnärlig ledare, har Dramaten haft delat ledarskap. Även fortsättningsvis kommer Dramaten ledas av en vd tillsammans med konstnärlig ledare och teaterchef. Rekrytering av ny vd inleds omgående.

–Maria har gjort ett storartat jobb under sina år på Dramaten. Inte minst har hon visat prov på ett starkt ledarskap under och efter pandemin. Under hennes tid har Dramaten stärkt sin position som Sveriges nationalscen. Maria har också, tillsammans med Mattias Andersson, etablerat en ny struktur med delat ledarskap mellan en vd och en teaterchef som har fungerat mycket väl. Jag vill å hela styrelsens vägnar tacka Maria för hennes insatser och lyckönska henne när hon tar sig an ett nytt viktigt uppdrag, säger Raoul Grünthal, styrelseordförande för Dramaten.

–Dramaten är en fantastisk arbetsplats, kreativ, viktig, spännande, utmanande, proffsig och levande. Jag är full av beundran över allas arbetsinsatser och den yrkesskicklighet som finns här. Det har varit fantastiska år och är fortfarande, men nu har jag fått ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till, säger Maria Groop Russel.

–Jag har känt ett starkt och oavbrutet stöd från Maria för det jag vill göra konstnärligt med Dramaten. Jag kommer sakna henne som kollega och samtalspartner, men har förståelse för att hon vill anta denna nya utmaning, säger Mattias Andersson.

Mattias Andersson tillträdde som teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten den 1 mars 2020 och hans förordnade har förlängts till den 30 juni 2027.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Maria Groop Russel. Foto: Caroline Tönnies.
Maria Groop Russel. Foto: Caroline Tönnies.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Isabelle Huppert gästspelar som Maria Stuart på Bergmanfestivalen23.5.2023 08:58:00 CEST | Pressmeddelande

Inom ramen för Bergmanfestivalen gästas Dramaten i höst av tre internationellt omtalade scenkonstverk. Isabelle Huppert spelar Maria Stuart i monologen Mary Said What She Said om ära fångenskap och mord. Spanska skådespelerskan Angélica Liddell gör teater som en tjurfäktare – på liv och död – i den provokativa föreställningen Liebestod. Den sydkoreanske performanceartisten Jaha Koo problematiserar den västerländska teatertraditionens inflytande på koreansk teater i The History of Korean Western Theatre. Biljetterna släpps idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum