Svenska Curlingförbundet

Maria Prytz avgår som sportchef och förbundskapten för Svensk Curling

Dela
Efter fyra säsonger som sportchef och förbundskapten för Svensk Curling väljer Maria Prytz att avsluta sin anställning.

Under tiden Maria Prytz varit förbundskapten för damer och herrar har Sverige tagit nio mästerskapsmedaljer: två EM-guld, två EM-silver, två VM-guld, två OS-brons (varav ett mixed dubbel) och ett OS-guld  På meritlistan finns också 12 mästerskapsmedaljer som landslagsspelare under åren 1999-2014 och bland andra medaljer även ett OS-guld som coach för lag Hasselborg.

– Den meritlistan talar sitt tydliga språk. Under Marias ledning har landslaget haft stora framgångar. Hon är en fantastisk ledare och en mycket uppskattad kollega. Det är självklart mycket tråkigt för oss i Svensk Curling att Maria väljer att söka sig vidare i karriären men vi är dom första att önska henne ett stort lycka till och att tacka för dom här åren, säger förbundschef Stefan Lund. 

Maria Prytz kommer att avsluta sitt uppdrag som förbundskapten i samband med dam-VM i Sandviken 18-26 mars. 

– Det blir en fin och stor upplevelse att få avsluta min tid som sportchef och förbundskapten med ett VM på hemmaplan. Största önskan vore så klart att få avsluta med ett mästerskapsguld precis så som det började, säger Maria. 

Därefter tar hon sig an ett uppdrag som enhetschef på en statlig myndighet i hennes hemort Härnösand. 

– Det har varit en dröm att jobba på heltid med curling som jag brinner så mycket för. Det bästa med jobbet har förutom just curlingen varit att jag har jobbat med så skickliga och underbara människor, både aktiva, ledare och medarbetare. Det är starka individer med stort driv. Min främsta uppgift har varit att ge förutsättningar för prestation, skapa starka team och packa deras ryggsäckar så de i största möjliga mån har kunnat satsa på sin idrott och samtidigt få ihop livet i övrigt, säger Maria. 

Fyra händelserika år med stora framgångar för Svensk Curling i en minst sagt utmanande tid. Vad tar du med dig som dina starkaste minnen och upplevelser?

– De är många och fina men några sticker ut lite extra. Starten av mitt uppdrag 2019 där det blev dubbla svenska guld på EM på hemmaplan i Helsingborg. Att delta på mitt tredje OS, nu som förbundskapten för både mixed dubbel, damer och herrar och åka hem med tre medaljer är också en oförglömlig upplevelse. Särskilt med tanke på att vi fick ta oss igenom en ganska svår tid då idrotten drabbades hårt under pandemin. 

En rekryteringsprocess för Marias efterträdare kommer att inledas omgående.

Vid frågor, vänligen kontakta Michael Marklund michael.marklund@curling.se eller Stefan Lund stefan.lund@curling.se

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

http://www.curling.se/

Svenska Curlingförbundet bildades 1916 men då hade curling spelats i Sverige i 70 år. Den allra första klubben bildades 1852, Bohuslänska Curlingklubben i Uddevalla. Den är fortfarande aktiv och tillhör Sveriges absolut äldsta idrottsföreningar. 

Curling spelas idag i samtliga län i Sverige och Svenska Curlingförbundet har ca 3 500 aktiva medlemmar i 62 föreningar. 

Curling fanns med på de allra första olympiska vinterspelen i Chamonix 1924 men var sedan borta från OS-programmet som officiell olympisk idrott till Nagano 1998 där lag Gustafson också tog Sveriges första OS-medalj i curling. En bronsmedalj som sedan har följts av: Turin 2006: OS-guld lag Norberg, Vancouver 2010: OS-guld lag Norberg, Sotji 2014: OS-silver, lag Sigfridsson. OS-brons, lag Edin och OS i Pyeongchang 2018: OS-guld, lag Hasselborg. OS-silver, lag Edin

Svensk curling har även haft stora framgångar i Europa- och Världsmästerskap vilket gör att Sverige 2019 rankas som världsetta för både dam- och herrlag. 

Följ Svenska Curlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Curlingförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum