Linköpings stift

Marika Markovits vigd till biskop för Linköpings stift

Dela
Söndag den 15 januari vigdes Marika Markovits till biskop i Linköpings stift. Det skedde vid en högmässa i Uppsala domkyrka. Lördag den 21 välkomnas hon vid en mässa i Linköpings domkyrka 11.00.
Marika Markovits ikläds biskopsmitran av ärkebiskop Martin Modéus. Foto: Magnus Aronsson/IKON
Marika Markovits ikläds biskopsmitran av ärkebiskop Martin Modéus. Foto: Magnus Aronsson/IKON

Vigningen i Uppsala domkyrka förrättades av ärkebiskop Martin Modéus. Vid samma mässa vigdes också Visby stifts nya biskop, Erik Eckerdal.

"Det är verkligen en glädje att får välkomna er två som biskopar. Era erfarenheter behövs, ni behövs, vi behöver varandra", sa ärkebiskop Martin Modéus.

Med Marika Markovits får Linköpings stift sin första kvinna som biskop. Hon är född 1964 och har de senaste två åren varit domprost i Stockholm. Dessförinnan arbetade hon 17 år på Stockholms Stadsmission, varav större delen av tiden som direktor.

Varje biskop antar i samband med vigningen ett eget ämbetsvapen och skapar ett valspråk med inspiration från Bibeln. Biskopsvapen används i hela världen och seden med ämbetsvapen är lång inom Svenska kyrkan.

Marika Markovits biskopsvapen visar i första och fjärde fältet Linköpings stiftsvapen och i andra och tredje fältet det personliga vapnet. Det sistnämnda är en tolkning av det vapen som en förfader förlänades 1741 av den habsburgska drottningen Maria Teresia av Ungern.

Färgerna rött och blått i bakgrunden symboliserar den Heliga anden och Maria, Jesu mor. De röda stenarna i mitran har inspirerats av den heliga Birgittas ordensdräkt. Dessa symboler visar på kvinnors andlighet och ledarskap i kyrkan.  

Biskop Marika Markovits valspråk är ”Fatta mod Ge världen liv”. Det är skapat utifrån två bibelord och handlar om hur människor i alla tider satt sitt hopp till Gud och därigenom fattat mod inför stora utmaningar.

Lördag 21 januari välkomnas Marika Markovits till Linköpings stift. Det sker i samband med en mässa i Linköpings domkyrka 11.00.
Ackreditering krävs för reportrar och fotografer. Sänd namn, redaktion, mobiltelefonnummer samt e-postadress till katarina.blyme@svenskakyrkan.se senast torsdag 19 januari.

Mer om biskop Marika Markovits vapen och valspråk finns här:
https://www.svenskakyrkan.se/linkopings-stift/biskop-marika

Nytagna bilder på Marika Markovits finns på TT och här:
https://via.tt.se/pressrum?publisherId=1941206

Bilder

Marika Markovits ikläds biskopsmitran av ärkebiskop Martin Modéus. Foto: Magnus Aronsson/IKON
Marika Markovits ikläds biskopsmitran av ärkebiskop Martin Modéus. Foto: Magnus Aronsson/IKON
Ladda ned bild

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 102 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskop i Linköpings stift är fr o m 21 januari 2023 Marika Markovits. Tidigare biskop, Martin Modéus, slutade sitt uppdrag 27 november.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum