Göteborg & Co AB

Mars blev bra månad för hotellen i Göteborg

Dela

Fullt på helgerna och betydligt bättre även i veckorna. Det blev en stark återhämtning för hotellen när restriktionerna släpptes. Framför allt i centrala Göteborg blev det en av de bästa mars-månaderna på flera år.

Lejontrappan i Göteborg. Foto: Beatrice Törnros/Goteborg Co
Lejontrappan i Göteborg. Foto: Beatrice Törnros/Goteborg Co

Mars var den första hela månaden helt utan restriktioner. Det gav tydligt avtryck i bokningar och gäster på hotellen i Göteborg. Enligt statistik från Benchmark Alliance så var beläggningen på helgerna i stort sett på samma nivå som 2019, medan det går något långsammare under vardagarna.

- Det finns ett uppdämt behov att resa och besöka Göteborg. Privatresandet på helger återhämtar sig snabbare än affärsresandet som dominerar vardagarna. När mässor och möten nu kommer i gång och med en stor evenemangssommar framför oss finns goda förhoppningar om en återhämtning för besöksnäringen, säger Peter Grönberg VD för Göteborg & Co.

Förändrade resmönster och vanor har gjort att fler än tidigare bokar sent. Läget har också haft betydelse för mars-resultatet. Alla hotell har gått bra men de citynära hotellen har gått lite bättre.

- Det har varit något av en rekordmånad för oss. På helgerna har det varit fullt nästan hela tiden och även fler affärsresenärer på vardagarna. Digitala möten i all ära men många vill träffas på riktigt, säger Markus Oddestad på Hotel Royal som är ordförande för Göteborgshotellen.

Behovet att rekrytera personal är stort inom hela besöksnäringen eftersom många har sökt sig till andra branscher under pandemin. Sena bokningar gör det också svårt att planera verksamheten. Men när det är stora evenemang eller mässor är det fullbokat långt i förväg. Näst sista veckan i mars hölls Skolledarkonferens på Svenska Mässan och det märktes på hotellen.

-   Det gör stor skillnad och inför sommaren ser det mycket bra ut. Vi känner igen mönstret från tidigare gånger när restriktionerna lättats att bokningstakten ökar snabbt. Utmaningen är fortfarande vardagarna och det internationella resandet, säger Sara Lake på Quality Hotel the Weaver som är ordförande i Storhotellgruppen.

Fakta:

  • 2021 var det 3 494 500 gästnätter (övernattningar) på hotell och vandrarhem i Göteborgsregionens 13 kommuner.
  • Normalåret 2019 var det 5 057 200 gästnätter.
  • Under 2021 var 85 procent av hotellgästerna svenskar och 15 procent utländska. Ett normalår är det 70/30.
  • De viktigaste utlandsmarknaderna är Norge, Tyskland, USA, Storbritannien och Danmark.

Källa: Gästnattsstatistik – Göteborg & Co (goteborgco.se)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lejontrappan i Göteborg. Foto: Beatrice Törnros/Goteborg Co
Lejontrappan i Göteborg. Foto: Beatrice Törnros/Goteborg Co
Ladda ned bild

Om

Göteborg & Co AB
Göteborg & Co AB
Box 29
401 20 Göteborg

+46 (0)31-368 40 00http://goteborgco.se

Göteborg & Co:s mål är att få fler att upptäcka och välja Göteborg.
Bolagets uppdrag är att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination, så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.

Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism,Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.

Ladda ner bilder från vår mediabank.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum