Riksteatern

Martin Emtenäs och Stefan Sundström i show om biologisk mångfald och människans relation till klimatfrågan

Dela

Naturskildraren Martin Emtenäs och musikern Stefan Sundström ger sig ut på en grön och yvig Riksteaterturné där de undersöker välkända platser och gömda smultronställen runt om i landet. Nu är det urpremiär för Vi som bor här som innehåller både nyskriven musik och lokala naturupplevelser.

Foto-Jeanette-Andersson
Foto-Jeanette-Andersson

Hur möts vi i de stora och mörka frågorna som rör människans relation till naturen? Med stor erfarenhet av svensk natur och passion för växter och djur undersöker Martin Emtenäs det unika med publikens lokala plats medan Stefan Sundström väver in specialskriven musik.

- Martin och jag har mötts i olika sammanhang, vi har båda ett naturintresse och kemi har uppstått. Sen kom Riksteatern med idén om att vi skulle försöka dra ner hela universum rakt ner i Storuman liksom. Bra, sa vi! Nu hoppas vi på att ge publiken en tändande gnista till klimataktion. En gnista som kan handla om att odla i sin trädgård, i rabatten utanför hyreshuset eller att sätta upp solceller. Turnén blir helt enkelt ett sista försök att rädda världen, säger Stefan Sundström, musiker och kapellmästare.

Under hösten har Riksteatern efterlyst och samlat in lokala berättelser och bilder. Vi som bor här bygger på invånares naturupplevelser på den specifika orten och föreställningen lyfter även fram lokala miljöhjältar. Vi som bor här kommer att spelas på 38 orter med en för varje plats unik föreställning.

- Det känns fantastiskt att få åka ut och prata om något som ligger mig så varmt om hjärtat. Och att dessutom få göra det tillsammans med Stefan Sundström, han är ju både sympatisk och genial! Det känns också kul med en turné som verkligen rör sig över hela landet. Vi ska ju sätta oss in i den lokala naturen på varje ort, så jag kommer lära mig massor, säger Martin Emtenäs, programledare och musiker.

Vi som bor här ingår i ett av Riksteaterns tematiska spår, Människa och natur. Läs mer på manniskaochnatur.riksteatern.se

Efter föreställningen kommer Stefan Sundström ha en fröbytar-stund exklusivt för publiken. Den som önskar kan ta med sig egna fröer och få andra tillbaka.

Om Martin Emtenäs Martin har varit programledare för en mängd naturprogram som utspelat sig både i Sverige och runt om i världen. Han har också skrivit boken Upplev Sveriges natur och barnboken Vilda djurboken.

Om Stefan Sundström Stefan har spelat i ett antal band som t ex KSMB och Apache, är låtskrivare och trubadur. Han är bokaktuell med Stefans stora feta röda om tomater och har tidigare gett ut bland annat Stefans lilla gröna (en berättelse om att sura sin mört, gräva sin kompost och odla med mycket kärlek) och Stefans stora blå (recept för godare fisk, blåare hav och en friskare värld).

Urpremiär den 26 september i Nyköping

Medverkande

Skådespelare/Programledare/Musiker Martin Emtenäs Musiker/kapellmästare Stefan Sundström Musiker Birgitta Henriksson

Manus Martin Emtenäs Musik Stefan Sundström Regiögon Gustav Tegby och Joakim Rindå Scenografi Johanna Mårtensson Ljusdesign Jimmy Thorén Ljuddesign Anna Gideonsson Dramaturg Gustav Tegby

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/vi-som-bor-har/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/vi-som-bor-har

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Foto-Jeanette-Andersson
Foto-Jeanette-Andersson
Ladda ned bild
Vi-som-bor-har-Foto-Jeanette-Andersson-756x1024
Vi-som-bor-har-Foto-Jeanette-Andersson-756x1024
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum