Umeå kommunUmeå kommun

Maskulinitet & idrott – panelsamtal med Ida Östensson på Kvinnohistoriskt museum

Dela

Välkommen till ett panelsamtal om manlighet inom fritid- och idrottsvärlden. Att jobba med en positiv manlighet gynnar alla, inte enbart män. Hur behöver idrotten jobba så att alla får plats och kan vara sig själva?

Panelen kommer prata utifrån egna erfarenheter om jargong, prestation, tävling, psykisk (o)hälsa, smärta, förebilder, fairplay, jämlikhet, kroppsideal, hierarkier och idrotten som flyktväg. I panelen sitter:
Egal Saleman, lagkapten i Umeå BSKT
Tor Troéng, MMA-profil 
Erik Nyström, boxningstränare och föreläsare
Ola Svensson, idrottskonsulent och sakkunnig i inkludering på SISU Idrottsutbildarna Västerbotten.

Samtalsledare är Ida Östensson, ordförande på Make Equal och projektledare för det postkodsfinansierade projektet Allt vi inte pratar om - fritid och idrott.

- Vi har fyra väldigt olika män i panelen, från olika idrotter, med olika historier. Det ska bli väldigt spännande att få prata om allt från vikten av att våga känna rädsla för prestationens skull till om fokus bör ligga på att stärka tjejer eller stärka killar. Och vad händer med självkänslan när en inte får eller kan fortsätta utöva sin idrott - och bryta ner allt detta i relation till dem själva och mansrollen. Jag tror att det kommer bli ett samtal som vi aldrig tidigare lyssnat till. Jag hoppas att så många föreningsrepresentanter, idrottare och övrigt folk kommer dit, säger Ida Östensson.

Programmet arrangeras i anslutning till utställningen Schyssta killar, som visas på Kvinnohistoriskt museum 5 oktober - 1 december 2019. 

Tid: 15.00 – 16.00 fredag 1 november
Plats: Kvinnohistoriskt museum
Fri entré

För frågor kring intervju med Ida Östensson och pressbilder:
Maria Hedberg
Kommunikatör Kvinnohistoriskt museum
070-390 11 78
maria.hedberg@umea.se

Mer information:

 Kvinnohistoriskt museum öppnade 2014 och är Sveriges första kvinnohistoriska museum. Museet har på kort tid etablerat sig som en aktör och plattform för frågor som gäller jämställdhet och kvinnohistoria, lokalt och nationellt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum