Umeå kommun

Matkonferensen Gourmand & Hallbar Awards flyttar till Umeå

Dela

Den 2-5 juni blir Umeå värdstad för det årligt återkommande internationella matarrangemanget Gourmand & Hallbar Awards. Vid konferensen som har ett starkt hållbarhetsfokus kommer man bland annat att utse världens bästa kokböcker.

– Umeå är en progressiv stad med ett starkt fokus på hållbarhet. Att flytta konferensen norrut känns viktigt, inte minst för att sätta fokus på klimatförändringarna som syns tydligare här än på många andra håll. Umeåborna är dessutom mycket gästvänliga, vilket gör det roligt att få presentera dem för den gastronomiska världen, säger Edouard Cointreau, ordförande och grundare av Gourmand Awards, som även är ordförande i tävlingens internationella jury

Gourmand Awards som har genomförts sedan 1995 kallas ofta för mat- och dryckesböckernas Oscarsgala. Konferensen är inspirerad av den olympiska andan och beräknas locka cirka 400 nationella och internationella gäster till Umeå under de fyra konferensdagarna. Utöver att utse vinnare i olika tävlingskategorier kommer programmet att bjuda på matupplevelser och ge besökarna nya kunskaper inom gastronomi och hållbar matkultur.

Symposier och debatter under konferensen kommer bland annat ta upp viktiga samhällsfrågor som kan knytas till mat, till exempel skolmat, ursprungsbefolkningarnas matsystem, hälsa och hållbarhet, men också nya dryckestrender. Konferensen kommer att ha ett tydligt fokus på klimatförändringar och fred kopplat till mat.

Festdelen av konferensen kommer att omfatta Hallbars och Gourmand Awards, där bland annat världens bästa kokböcker utses.

Aktiviteter under konferensen kommer att äga rum i barer, kök och restauranger runt om i Umeå.

– Det känns förstås helt fantastiskt att Umeå får vara värd för en så stor konferens inom ett så viktigt område som mat. Konferensens hållbarhetsfokus som både knyter an till miljöfrågor och sociala frågor, ämnen som exempelvis berör vår samiska urbefolkning, förstärker och ökar medvetenheten i Umeå och internationellt om kommunens hållbarhetsmål, säger Anna Olofsson, marknadschef vid Umeå kommun.

Läs mer om konferensen här:

www.hallbars.org

www.cookbookfair.com


Mer information:
Edouard Cointreau, ordförande och grundare av Gourmand Awards, som även är ordförande i tävlingens internationella jury (han talar engelska, spanska och franska)
+33 784 96 42 10

Anna Olofsson,
marknadschef,
Näringsliv
Umeå kommun
070-652 06 56
anna.olofsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Barn och unga firar Kulturskolans dag!16.5.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

21 maj samlas över 300 barn och 70 medarbetare från Kulturskolan i Umeå för att visa upp den breda verksamheten. På bland annat Väven, Utopia och Hamnmagasinet står barn och unga på scen för att framföra teater, musik och cirkus. Det blir vernissage, filmvisningar och besökarna erbjuds också möjlighet att prova-på inom flera ämnen. Självklart finns även tillfällen att på plats skapa och vara kreativ!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum