Einar Mattsson

"Med så många bra kollegor och team trivs jag" – fredagsporträttet med platschef Jonathan Caspillo

Dela

I dagens porträtt fokuserar vi på den leende platschefen som är något så ovanligt som en trilling. Jonathan Caspillo är en familjekär man som är öppen för att lära nytt, både om sig själv och om andra. Han kan spilla ut kaffe på de mest olämpliga ställen, jobbar med sin konflikträdsla och hoppas att han uppfattas som en tillitsfull ledare för sitt team.

Hej, vem är du och vad gör du på Einar Mattsson?
– Jonathan Caspillo heter jag och är något så unikt som en trilling. Jag har alltså två jämngamla bröder. Familjen består av min sambo och två underbara döttrar och vi bor i Annedals-området i Bromma. Idag är jag platschef och leder tillsammans med mitt team ett ROT-projekt (Renovering-Ombyggnad-Tillbyggnad) ute i Sköndal i kvarteret Dymmelveckan.

Hur har din yrkesbana på Einar Mattsson sett ut?
– Min yrkesbana startade i november 2013 då jag började som arbetsledare. Kring sommaren 2017 blev jag tillfrågad att kliva in i rollen som platschef. Jag trivs fortfarande i rollen, särskilt när man har så många bra kollegor och bra team runt omkring sig som jag har.

Minns du din allra första arbetsuppgift i branschen?
– Ja, dessvärre. Jag glömmer aldrig när jag tillsammans med min dåvarande chef blev presenterad för mitt första produktionsteam ute i ett projekt. Uppdraget att hämta kaffe till kollegorna blev mitt och plötsligt händer det. Jag råkar spilla ut allt kaffe över chefens jacka som hänger över ryggstödet …

Vilken var den första uppgiften här på företaget?
– På Einar Mattsson var mitt första uppdrag att säkerställa produktionskvaliteten inför besiktningen och att leda besiktningsprocessen på det stora ombyggnadsprojektet av Vattenfalls gamla kontorslokaler till lägenheter i Vällingby.

Vad gör en platschef?
– En platschef ska uppföra en byggnad utifrån kundens beställning och sluttid med hjälp av beskrivningar och handlingar. För att jag ska kunna göra det behöver jag säkerställa att vi har rätt resurser är på plats. Som platschef koordinerar jag också själv, eller med stöd av kollegor, hur de andra hantverkarna och installatörerna ska komma in vid rätt tid i produktionen. Förutom att leverera rätt kvalitet i tid, så finns andra viktiga aspekter. Som att löpande följa upp ekonomin, arbetsmiljön, gemensamma rutiner och hela tiden följa olika myndigheters riktlinjer. Det är mycket att göra och hålla reda på.

Hur är det att vara spindeln i nätet?
– Går det bra så är det alltid kul, går det sämre så är det såklart inte lika kul. När det går sämre så tar jag alltid hjälp av kollegor. Jag drar i handbromsen, vi analyserar tillsammans och tar fram en lösning, och därefter har du alltid en "glad spindel" igen.

Det här med stress lär du vara bra på att hantera, hur hanterar du det?
– Tack vare självinsikt så har jag blivit bättre på att ta hjälp av kollegor, chef eller stödfunktioner. Varje dag så har jag en att-göra-lista som jag rangordnar och betar av. Den att-göra-listan är oftast ett mejl som jag uppdaterar och skickar på nytt till mig själv.

Vad hade du för barndomsdrömmar?
– Jag gillade att rita en hel del och minns mycket väl att jag ritade mycket huskroppar i perspektiv. Där man satte ut horisonten eller två punkter som man utgick ifrån. Det blev ingen arkitekt av mig, men vi kan väl säga att det är ganska nära? Jag får utlopp i att skissa emellan åt i byggproduktionen för att lösa vissa smådetaljer eller när vi ska ta fram arbetsberedningar.

Har du några oupplevda yrkesdrömmar?
– Några riktiga stora eller självklara drömmar har aldrig funnits. Jag är allsidig och utmanar mig själv i det mesta och är förtjust i att få vara kreativ och lösningsorienterad. Det kan vara en anledning till att jag valde att gå åt ROT-hållet, där du behöver vara lite extra kreativ där gammalt möter nytt i både teknik och funktion.

Inom Einar Mattsson-koncernen jobbar vi alla med ständiga förbättringar. Vilka är de tre viktigaste förbättringarna som har skett för dig?
– Den första förbättringen är att jag tog klivet till att bli platschef efter 14 års tid som arbetsledare har gjort att jag haft möjlighet att implementera mitt arbetssätt och koordinera bättre. Nu får jag en helhetsuppfattning om vad jag gör bra och vad som kan förbättras, både för mig och produktionen. Så som svar på första frågan är att jag har haft möjlighet att utvecklats i bolaget i form av byte av roll och med stöd av ledarutbildningar.

– Den andra är att jag har lärt mig att hantera konflikter med enkla metoder. Jag försöker vara tydligare och ta tag i saker direkt idag. Att vänta och dra ut på saker är jobbigt i längden och blir oftast ett ännu större problem. Nuförtiden uppfattas jag nog mer som en öppen och rak person, jämfört med förut då jag var mer tillbakadragen och en som undvek konflikter i det längsta.

– Min tredje och kanske största förbättring eller lärdom är att vara proaktiv. Jag har alltid varit noggrann och jobbat mycket på att vara proaktiv och titta framåt. Jag säkerställer alla moment, logistik, rätt tid men tittar idag även på hur jag ska vinna tid. Målet är att vi ska bli ännu bättre på det proaktiva och se ännu längre fram.

Hur agerar du in en grupp?
– Då tar jag oftast ledarpositionen. Då jobbar jag mycket på att inte ta för mycket talartid från de andra och att skapa tillit.

Du har gått en ledarskapsutveckling internt. Vilka är de viktigaste insikterna därifrån?
– Ledarskapsutbildningarna i koncernen har gjort att jag lärt mig mer om mig själv och fått flera självinsikter, bland annat om hur jag ska hantera min konflikträdsla. Nu har jag rustat mig för det genom att vara tydlig och förberedd. Jag har också lärt mig att stress har många olika former och att när man inser hur kan man agera och hantera den. Jag jobbar mycket på att vara tydlig och säkerställa förutsättningar i alla led för att allt ska fungera i projektet så vi tillsammans når våra uppsatta mål.

– Det viktigaste ändå är nog att skapa tillit och låta andra utföra sina uppgifter på egen hand. Jag har gjort fel under mina resor i byggbranschen. Från det har jag tagit lärdom, växt och blivit mycket bättre och mer erfaren.

Vad, hur och var bygger Einar Mattsson om tio år?
– En vild gissning skulle vara att Einar Mattsson fortsatt har bostäder i egen regi och kanske även utanför Storstockholm. Om tio år så tror jag också att tekniken och rutinerna har förbättrats och finslipats ytterligare. Allt fler digitala verktyg används och vi kommer att ha effektiviserat byggproduktionen ytterligare och kortat ned byggtiden.

Var och hur återhämtar du dig?
– Det blir hemma med mina två döttrar med någon aktivitet inne eller ute. De två små bustrollen underlättar för mig att få bort tankarna från arbetet.

Är du familjekär?
– Ja, familjekär kan jag säga att jag är. Ibland kan det bli en spontan vända till livsmedelsbutiken för lyxiga middagsingredienser och givetvis en god efterrätt för barnen, som glass med mycket chokladsås. Jag får ibland spontana ryck då jag ber alla i familjen släppa allt. Då säger jag "nu går vi och gör något kul och mysigt tillsammans", och så gör vi det.

Hur ser den bästa favoritdagen på helgen ut?
– Då blir det en aktivitet med familjen ute i det fria som avslutas med ett trevligt restaurangbesök.

Vad ger du för råd till en 18-åring som ska välja yrkesbana?
– Våga satsa på det som ligger närmast hjärtat och vänta inte. Det tar sin tid i form av utbildningar och erfarenhet innan man når sina drömmar. Det kommer att vara väl värt den väntan.


Tack, Jonathan!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Einar Mattsson-koncernen har varit verksam på Stockholms fastighetsmarknad sedan 1935.
De andra verksamheterna i koncernen utgörs av projektutveckling, fastighetsförvaltning, bygg och övriga investeringar.
Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

”De flesta människor har en större potential än vad de tror”— fredagsporträttet med Anna Hellman25.9.2020 10:00:00 CESTBlogginlägg

Idag riktar vi strålkastarljuset på Anna Hellman, avdelningschef på Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB. Hon räds inga motgångar, lyssnar fokuserat på erfarna kollegor och är särskilt förtjust i ordning och reda, ansvar och hårt arbete. Anna gör gärna ett marklyft med tunga vikter på fritiden, har tidigare studerat kinesiska och gillar att få jobba med en expanderande huvudstad.

"För oss gäller det att hela tiden ligga steget före"— fredagsporträttet med Magnus Björk18.9.2020 09:59:24 CESTBlogginlägg

I dagens fredagsporträtt lär vi känna Magnus Björk som organiserar Einar Mattsson-koncernens Logistikcenter. Han är en mycket glad och positiv medarbetare, vilket kanske behövs när han tillsammans med sitt team ska hålla ordning och reda på hundratals människors maskiner och utrustning i mångmiljonprojekt. Magnus gillar digitaliseringens fördelar och har tävlat i SM i en för många okänd tävlingsgren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum