Myndigheten för press, radio och tv

Mediestödsnämnden delar ut 700 miljoner kronor i driftsstöd

Dela
Mediestödsnämnden har vid ett sammanträde den 22 februari beslutat om fördelningen av driftsstöd för 2023. Totalt beviljades stöd till 78 tidningar som får dela på 700 miljoner kronor, vilket är en rekordhög summa. Det kommer därför inte att finnas medel att lämna i innovations- och utvecklingsstöd eller redaktionsstöd i år.

Fördelningen av driftsstödet är rekordhög och det har redan lämnats mer driftsstöd i år än under hela 2022. Ökningen beror på att flera nya tidningar har kvalat in i systemet. Bland de som beviljas driftsstöd för första gången finns Enköpings-Posten, Eskilstuna Kuriren, Östgöta Correspondenten och Fokus.se. Det hittills beviljade stödet är preliminärt.

Mediestödsnämnden har på grund av brist på medel beslutat att inte utlysa redaktionsstödet i år. Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har sedan tidigare meddelat att inte heller innovations- och utvecklingsstöd kommer att lämnas av samma anledning. Medel som finns att lämna i dessa stödformer i år uppgår till ca 40 miljoner kronor, vilket motsvarar en minskning med mer än 100 miljoner kronor från förra året.

Mediestödsnämnden kommer däremot att satsa medel på stödet för lokal journalistik och på så sätt bidra till bevakningen av de vita fläckarna i landet. MPRT:s bedömning är att nämnden kommer att kunna fördela ca 120 miljoner kronor i stöd för lokal journalistik 2023.

- Vår bedömning är att pengarna gör stor nytta genom insatser för svagt bevakade områden runt om i landet. Under de år som stödet har funnits har vi fått många rapporter om hur det har bidragit till lokaljournalistiken och det är viktigt att de insatserna får fortsätta, säger Kajsa Rohdin, enhetschef vid MPRT.

Redan under hösten har MPRT för avsikt att ta emot ansökningar om det nya mediestödet. Det kommer då att finnas nya medel att söka.

Bakgrund

Driftsstödet är en del av presstödsförordningen (1990:524) och kan ges till allmänna dagstidningar som kommer ut varje vecka och som har en i huvudsak abonnerad upplaga. Stödet är ett så kallat rättighetsstöd vilket innebär att mediestödsnämnden ska lämna stöd till alla sökande som uppfyller förutsättningarna för stöd. Under 2022 delade mediestödsnämnden ut drygt 684 miljoner kronor i stödformen.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Mediestödsnämnden är ett självständigt beslutande organ som fördelar statens stöd till dagspressen. Nämnden prövar ansökningarna om press- och mediestöd och beslutar om en tidning har rätt till stöd. 

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum