Göteborg & Co ABGöteborg & Co AB

Mer gatukonst från Artscape när Göteborg firar 400 år

Dela

Som en del av Göteborgs 400-årsjubileum återvänder Artscape till staden för att skapa ny storskalig muralkonst. Konstverken planeras att vara klara till det formella födelsedagsfirandet den 4 juni.

Gatukonst av konstnären Jarus, från Artscape i Göteborg  2016. Foto: Fredrik Åkerberg.
Gatukonst av konstnären Jarus, från Artscape i Göteborg 2016. Foto: Fredrik Åkerberg.

Den skånska gatukonstorganisationen Artscape är en av de aktörer som bjudits in för att uppmärksamma Göteborgs födelsedag. Totalt planerar de att låta sex offentliga, storskaliga muralmålningar växa fram i staden. Platserna är Stigbergstorget i Majorna, Skanstorget, Valhalla IP och Elite Park Avenue i centrum och Jättestensskolan på Hisingen där eleverna kommer vara medskapande. Det kommer också finnas en flyttbar skulptur som allmänheten bjuds in att vara med att skapa.

– Vi är stolta över att Artscape är tillbaka i Göteborg igen. Att under vårt jubileumsår ge oss en fortsättning på det framgångsrika arbetet de genomförde 2016, Skandinaviens största urbana konstprojekt i Göteborgs tio stadsdelar. Denna gång med tematiken att i ny kontext bjuda in några av stadens historiska vänner till att bidra med sin konst i vårt offentliga rum, säger Mia Samuelsson, konstnärlig ledare på Göteborg & Co för Jubileet.

Konstnärerna som bjudits in till projektet är nationellt och internationellt erkända talanger, både från Göteborg och stadens flera vänorter och partnerstäder runt om i världen, som bl.a Lyon, St. Petersburg och Bergen. Vilka konstnärerna är kommer dock inte att offentliggöras ännu men Artscapes Daniel Wakeham säger att Göteborg kan förvänta sig “ett urval av några av nutidens mest spännande gatukonstnärer, utvalda just för att lyfta stadens firande.”

– Det känns fantastiskt att äntligen få komma tillbaka till Göteborg och på ett sätt avsluta det vi påbörjade 2016. Vi är stolta över att få räknas som en del av Göteborgs framtidsvision och stadens satsning på offentlig konst, säger Tor Hedendahl, ena grundaren av Artscape.

Som i samtliga projekt Artscape genomför är även allmänheten välkommen att delta i så kallade medskapande konstverk, då vem som helst får sätta sitt avtryck på stadsbilden under vägledning av en erfaren konstnär.

- Vi ser det som vår uppgift att skapa konst med de boende var vi än verkar, det ger en känsla av stolthet och samhörighet som är svår att nå på andra sätt. Vi vill samtidigt väcka allmänhetens kreativitet och inspirera kommande konstnärer, säger Daniel Wakeham, en av Artscapes grundare. 

Nyckelord

Kontakter

Charlott HolmåkerPR Manager

Presskontakt och pressansvarig på Göteborg & Co. Ansvar för destinations-PR i Sverige, Danmark och Norge. Presskontakt för Göteborgs 400-årsjubileum, Göteborgs Kulturkalas och Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg.

Tel:+46 (0)72 856 65 11charlott.holmaker@goteborg.com

Bilder

Gatukonst av konstnären Jarus, från Artscape i Göteborg  2016. Foto: Fredrik Åkerberg.
Gatukonst av konstnären Jarus, från Artscape i Göteborg 2016. Foto: Fredrik Åkerberg.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Göteborg & Co AB
Göteborg & Co AB
Mässans gata 8
412 51 Göteborg

+46 (0)31-368 40 00http://goteborgco.se

Göteborg fyller 400 år 2021 och det vill Göteborgs Stad fira genom att utveckla Göteborg till en ännu bättre plats att besöka, leva och verka i. Med anledning av covid-19 förändrades jubileumsuppdraget genom ett beslut i kommunfullmäktige 10 september 2020. Det innebär att 2021 arrangeras ett formellt, historiskt firande av den officiella födelsedagen 4 juni och ett jubileumskalendarium samlar och uppmärksammar aktiviteter som genomförs av olika jubileumsaktörer under hela året. Samverkan kring angelägna frågor i stad och region fortsätter och det stora publika jubileumsprogrammet planeras att genomföras 2023 tillsammans med göteborgare och besökare från hela världen. Göteborgs 400-årsjubileum projektleds av Göteborg & Co som är en del av Göteborgs Stad.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

Dansare, bildkonstnär, musiker och skulptör - de tolkar regn i Artists in Residence i Göteborg13.4.2021 07:57:26 CEST | Pressmeddelande

Nu är det klart vilka konstnärer som kommer att tolka regn i det konstnärliga utbytet mellan 400-åringarna Borås, Piteå, Luleå och Göteborg. Det blir bildkonstnären Amanda Mendiant, Piteå, skulptören Odysseas Pappas, Borås, dansaren Jenny Schinkler, Luleå och musikern Johan Björklund, Göteborg. AiR 4x400 år, Artist in Residence, är ett samarbetsprojekt och konstnärligt utbyte mellan städerna som alla fyller 400 år 2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum