Mer kompetens behövs för att klara upp dödligt våld i kriminell miljö
- Dödligt våld i kriminella miljöer innefattar en högre grad av planering och inbegriper oftare fler gärningspersoner än vid andra typer av dödligt våld. Gärningspersonerna har också ofta koll på hur de ska undvika att lämna olika typer av spår efter sig. Sammantaget innebär det att den här typen av brott är betydligt svårare att utreda och klara upp än andra typer av dödligt våld, säger Jonas Öberg, projektledare, Brå.
De grundläggande funktioner som behövs i brottsutredningar om dödligt våld i kriminella miljöer bedöms i huvudsak vara på plats, men tillgängliga resurser påverkar ofta vilka funktioner som arbetar med en utredning. Inte sällan lånas det in oerfaren personal till utredningsorganisationerna, vilket påverkar kvaliteten på utredningsarbetet.
- Det råder brist på utbildade och erfarna utredare av grova våldsbrott. Här ser vi att det behövs ökade utbildningsinsatser för att höja kompetensen, säger Sara Merenius, utredare, Brå.
Många fall av dödligt våld i kriminella miljöer är reaktioner på tidigare våldshändelser, och i vissa fall har konflikter i miljön utvecklats till långa serier av grova våldsbrott. Samordningen mellan utredningar med gemensamma beröringspunkter behöver utvecklas, så att de kan dra större nytta av varandra genom att dela information och utredningsmaterial.
Den tekniska bevisningen är ofta viktig vid den här typen av dödligt våld och kommunikationen mellan utredningarna och NFC behöver utvecklas. De långa handläggningstiderna på NFC gör också att bevisläget i utredningar av grova våldsbrott påverkas.
Fakta
Rapporten Utredning och uppklaring av dödligt våld i kriminell miljö (Brå 2023:4) är ett egeninitierat projekt av Brå. Studien består av en aktgranskning av 113 polisutredningar av dödligt våld med skjutvapen i kriminell miljö (2017–2019), samt ett 25-tal intervjuer med utredare och åklagare med erfarenhet av att utreda den typen av dödligt våld.
Nyckelord
Kontakter
Jonas ÖbergProjektledare
Tel:072-99 58 436jonas.oberg@bra.seSara MereniusUtredare
Tel:072-99 58 452sara.merenius@bra.seDokument
Länkar
Om
Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se
Följ Brå
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Brå
Rättvisa och likabehandling inom brottsbekämpningen7.6.2023 12:59:18 CEST | Pressmeddelande
- övergripande tema på internationell kriminologikonferens i Stockholm
Mycket svårt att få någon fälld för grov fridskränkning mot barn1.6.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Endast fyra procent av anmälningarna om grov fridskränkning mot barn 2019 ledde till att någon blev fälld för brottet. Detta trots att polis och åklagare ofta lade ner stora resurser på att utreda. Det framgår av en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, som presenteras i dag.
Fler avtjänar fängelsedom i häkte31.5.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2022 skedde en stor ökning av antalet personer som dömts till fängelse, men som istället fick avtjäna straffet i häkte. Även den utdömda fängelsetiden har ökat. Det visar ny statistik över kriminalvård och lagförda som Brå publicerar idag, tillsammans med statistik över återfall i brott.
Färre skjutningar i Malmö sedan Sluta skjut infördes30.5.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet skjutningar per år i Malmö har minskat sedan strategin Sluta skjut infördes 2018, och är sedan dess i genomsnitt cirka 50 procent lägre per år. Malmö har också haft en mer positiv utveckling när det gäller skjutningar än närliggande områden i polisregion Syd. Det visar en utvärdering som Malmö universitet har tagit fram på uppdrag av Brå.
116 fall av dödligt våld under 202230.3.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Dödligt våld med användning av skjutvapen, ökade under 2022 jämfört med 2021. Samtidigt minskade övrigt dödligt våld, och då särskilt dödligt våld i en parrelation. Bland polisregionerna har Syd haft den största ökningen under 2022 jämfört med året innan. Det visar ny statistik från Brå över konstaterade fall av dödligt våld 2022.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum