Örnsköldsviks Kommun

Mer tillgängligt skoterliv i Örnsköldsvik

Dela
En justering av skoterförbudsområdet samt säkra och trygga transportleder från bostadsområden inom centralorten till befintliga skoterleder ska underlätta skoterbaserat friluftsliv i Örnsköldsviks kommun.
Nu blir det enklare för skoterförare att komma ut i tillåten terräng.
Nu blir det enklare för skoterförare att komma ut i tillåten terräng.

Örnsköldsviks kommun har beslutat om en begränsning av det område i centrala Örnsköldsvik samt angränsade bostadsområden, som omfattas av förbud mot skotertrafik. Det nya skoterförbudsområdet gäller från 1 december 2022. Något förenklat beskrivet har den nya gränsen för förbud mot skotertrafik nu dragits närmare centralorten med omgivande bostadsområden samt Själevad.

För att underlätta skoteråkares direkta tillgång till marker där skoterkörning är tillåten planeras också särskilda transportleder. Beslutet bygger bland annat på goda erfarenheter från den tankled som, efter försök, blev tillsvidaregällande i Gullänget 2018.

– Transportleder minskar behovet av att, via bil och släp, förflytta skotern till tillåtet område. Det underlättar också för ungdomar som har förarbevis för snöskoter att ta sig ut till en fritidsaktivitet som tilltalar många, säger Björn Olsson (C), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

I Örnsköldsviks kommun finns en skotersamordningsgrupp med representanter från trafik- och parkavdelningen, kultur- och fritidsavdelningen, bygg- och miljöavdelningen, Polisen och Nolaskogs skoterklubb. Denna grupp som normalt lyfter och samråder i frågor kring snöskoteråkning i kommunen har jobbat med utredningen som ligger till grund för de beslut som nu fattats.

Avsikten är att transportlederna ska kunna färdigställas under en fyraårsperiod. En stor del av arbetet, både iordningställande och skötsel, kommer att ske ideellt via Nolaskogs skoterklubb.

– Det känns fantastiskt positivt att kunna erbjuda skoteråkare säkra och trygga transportleder till befintliga skoterleder inom centralorten. Framgången bygger mycket på att alla skoteråkare sköter sig, följer de regler och skyltningar som skotersamordningsgruppen beslutat om tillsammans. Hela 140 mil skoterled finns i kommunen och för att göra det möjligt har många markägare varit mycket tillmötesgående säger Magnus Liljeqvist, ordförande Nolaskogs Skoterklubb.

De första transportlederna från området Gullänget-Kroksta inklusive Gimåt-Svartby ska vara klara att användas kommande vintersäsong. Därefter planeras transportleder från: Domsjö-Gene-Hörnett, Själevad-Ås, Järved-Bonäset.

Det nya skoterförbudsområdet omfattar: områden i centrala Örnsköldsvik inklusive Gullänget, Kroksta, Gimåt, Svartby, Själevad, Ås, Gene, Domsjö, Hörnett, Järved samt Bonäset. Skoterförbudsområdet regleras av en lokal trafikföreskrift om förbud mot trafik med motordrivna fordon i terräng (2284 2022:00067) som från och med 1 december 2022 ersatte den tidigare gällande lokala trafikföreskriften (2284 2010:00080) som gällde för det gamla skoterförbudsområdet.

Kontaktuppgifter
Björn Olsson (C), ordförande kultur- och fritidsnämnden, 0660-88810
Ann Holst, friluftsstrateg, kultur- och fritidsförvaltningen, tfn 0660 -887 17

Nyckelord

Kontakter

Björn Olsson (C), ordförande kultur- och fritidsnämnden, 0660-888 10.
Ann Holst, friluftsstrateg, kultur- och fritidsförvaltningen, tfn 0660-887 17.

Bilder

Nu blir det enklare för skoterförare att komma ut i tillåten terräng.
Nu blir det enklare för skoterförare att komma ut i tillåten terräng.
Ladda ned bild
Ny zon för förbud mot trafik i terräng med snöskoter och annat motordrivet fordon.
Ny zon för förbud mot trafik i terräng med snöskoter och annat motordrivet fordon.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum