Dagens Samhälle

Mer vårdval på väg i blå regioner

Dela

Majoriteten av regionerna har borgerligt styre sedan valet. Fler vårdval finns bland det som är på gång efter maktskiftena visar Dagens Samhälles kartläggning.

Förra mandatperioden styrdes 12 av 21 regioner rödgrönt. Efter valet för ett år sedan ritades kartan om. Nu leds 11 av 21 av borgerliga partier, med eller utan Miljöpartiet. Dessutom leds Norrbotten av en koalition med Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centerpartiet.

Endast Västerbotten har rödgrönt styre och övriga regioner styrs blocköverskridande. Dagens Samhälle har kartlagt vad den politiska ledningen i de sju regioner där det blev maktskifte till borgerligt styre har åstadkommit sedan valet.

Den tydligaste ideologiska förändringen är en mer positiv inställning till vårdval i specialistvården och en vilja att underlätta för fler privata aktörer inom vårdvalet i primärvården.

Kronoberg får vid nyår vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin. Regionens första vårdval utanför primärvården.

I Skåne lovade de borgerliga partierna fyra nya vårdval om de vann valet. Vårdvalet i allmänpsykiatrin ska starta vid årsskiftet, öron/näsa/hals utreds med mål om införande nästa år. De två resterande utlovade vårdvalen, inom barnmedicin och hjälpmedel, ska enligt planerna införas före mandatperiodens slut.

I Region Uppsala avskaffade det S-ledda styret förra mandatperioden vårdvalen för höft- och knäprotesoperationer samt öron/näsa/hals, som infördes när regionen var borgerligt styrd. Den nya borgerliga ledningen, som tog över efter valet i fjol, planerar nu att återinföra dessa.

I Dalarna, Kronoberg och Skåne filar de nya styrena på andra lösningar för att underlätta för fler privata vårdcentraler och filialer.

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum