Kungliga Operan

Michael Cavanagh ny operachef på Kungliga Operan

Dela

Nu är det klart att Michael Cavanagh kommer att bli ny konstnärlig chef för opera på Kungliga Operan. Han efterträder Birgitta Svendén som kvarstår som VD till 2022. Michael Cavanagh, som kommer från Kanada, är verksam som regissör, dramaturg och librettist. Han har gjort 150 produktioner vid över 30 operahus i Kanada, USA och Europa. På Kungliga Operan har han regisserat Nixon in China och Aida, två produktioner som hyllats av både publik och i media. Michael Cavanagh tillträder som operachef efter sommaren 2021 och har ett 5-årigt förordnande.

Michael Cavanagh blir ny operachef på Kungliga Operan Foto: Anita Watkins
Michael Cavanagh blir ny operachef på Kungliga Operan Foto: Anita Watkins

– Jag är så glad att få välkomna Michael Cavanagh som min blivande efterträdare till operachef. Han har en synnerligen bred konstnärlig kompetens, stor internationell erfarenhet och van att leda på ett inspirerande och utvecklande sätt. Han kommer att ta Operan in i framtiden med nya tankar och idéer, säger Birgitta Svendén.

– Från första stund har jag älskat att jobba i Kungliga Operans vackra och historiska operahus där jag haft många underbara upplevelser med solister, kör, orkester, team, övriga medarbetare och publik. De är verkligen enastående i världen, säger Michael Cavanagh som i över 20 år har varit en av Nordamerikas mest framgångsrika och anlitade operaregissörer. Han fortsätter: "Under Birgitta Svendéns ledning har Kungliga Operan blivit ett operahus av högsta rang med en otrolig konstnärlig nivå och ett exceptionellt gott internationellt anseende." 

Han tillägger att han med stor ödmjukhet ser fram emot att efter sommaren få ta vid efter Birgitta Svendéns framgångsrika period som Kungliga Operans första kvinnliga operachef. Hennes chefskap har bl a inneburit uppsättningar som lovordats av publik och press, hög publikbeläggning, en föryngring av Operans publik och en framgångsrik satsning på digitala föreställningar och konserter.

När Michael Cavanagh tillträder har Birgitta Svendén varit operachef på Kungliga Operan i 12 år, sedan 2009. Hennes förordnande som VD är förlängt till 2022 och hon gör planeringen för säsongerna 2021 och 2022.

Michael Cavanagh är född i Winnipeg, Manitoba och började sin karriär som sångare. I samband med studier på Musikhögskolan i Hamburg tillbringade han många kvällar på stadens operahus och upptäckte sin kallelse som regissör.

Han har regisserat åtskilliga uppsättningar på San Francisco Opera, bl a Mozart-Da Ponte-trilogin. Han har regisserat flera operor i Vancouver, bl a John Adams Nixon in China som en del av vinter-OS 2010. Sammanlagt har det blivit cirka 150 produktioner vid 32 operahus i USA, Kanada och Europa, däribland t ex Royal Opera House i London, Opera Philadelphia och L’Opéra de Montréal.

Michael Cavanagh har varit konstnärlig ledare för Edmonton Opera, producent och regissör vid Opera on the Avalon i St John, Newfoundland, skrivit libretton till sju kammaroperor och anlitas ofta som dramaturg. Han är verksam på fakulteten vid Don Wright Faculty of Music vid Western University i Ontario, Kanada.För mer information eller intervjuer, kontakta gärna:
Torbjörn Eriksson, presschef, Kungliga Operan
torbjorn.eriksson@operan.se
+46 70-6344353 

Bilder

Michael Cavanagh blir ny operachef på Kungliga Operan Foto: Anita Watkins
Michael Cavanagh blir ny operachef på Kungliga Operan Foto: Anita Watkins
Ladda ned bild
Michael Cavanagh blir ny operachef på Kungliga Operan Foto: Anita Watkins
Michael Cavanagh blir ny operachef på Kungliga Operan Foto: Anita Watkins
Ladda ned bild

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Stevenson/Lifar – en hyllning till klassisk balett19.10.2020 15:50:06 CESTPressmeddelande

Three Preludes av Ben Stevenson och Suite en Blanc av Serge Lifar – två baletter ur den klassiska repertoaren där Kungliga Balettens dansare visar upp sin teknik och lyfter fram såväl de enskilda dansarna som kompaniet på ett corona-anpassat sätt. Programmet ersätter Svansjön som skulle ha spelats under denna period men skjuts fram på grund av pandemin. Stevenson/Lifar har premiär den 3 december och spelas t o m den 14 januari 2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum