Migrationspolitiska förslag går emot folkviljan visar ny undersökning
Regeringsöverenskommelsen som idag presenterades innehåller migrationspolitiska förslag som går tvärs emot folkviljan. En klar majoritet av svenska folket vill att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska kunna återförenas i Sverige. En majoritet anser även att vuxna och barn, som flytt till Sverige och som är mycket svårt sjuka ska få stanna i Sverige. Det visar en ny opinionsundersökning från Novus på uppdrag av Svenska Röda Korset.

Förslagen som nu läggs innefattar bland annat oacceptabla begräsningar i rätten till familjeåterförening för vissa grupper som fått uppehållstillstånd samt kraftiga begränsningar i antalet kvotflyktingar som Sverige ska ta emot. Nu riskeras rätten att leva med sin familj och att få stanna i Sverige av humanitära skäl att kraftigt kringskäras. Svenska Röda Korset ser med oro på hur frågan om familjeåterförening begränsas och humanitära värderingar åsidosätts.
‒ Bakom dessa förslag finns människor. Människor som du och jag. Som vill leva sina liv i trygghet och i största möjliga mån tillsammans med sin familj. Sverige har redan idag en mycket restriktiv migrationspolitik där vi ser svåra humanitära konsekvenser för många människor som är i behov av skydd. Rätten till familjeliv och att få leva med sin familj är inte bara en mänsklig rättighet utan också en viktig faktor för hälsa, rehabilitering och etablering, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare på Svenska Röda Korset.
Att därutöver minska Sveriges mottagande av kvotflyktingar från 5 000 till 900 per år, i en tid när över 100 miljoner människor är på flykt från krig och konflikt är skamligt. Sverige svär sig fri från sin del av ansvaret för en av hörnpelarna i den globala flyktingpolitiken, fortsätter Martin Ärnlöv.
En ny opinionsundersökning från Novus på uppdrag av Svenska Röda Korset visar att det fortsatt finns ett starkt stöd både för rätten att söka skydd på ett säkert sätt, familjeåterförening och humanitära skäl hos den svenska befolkningen.
Nära tre av fyra (73%) instämmer i att barn och vuxna som tvingas på flykt ska kunna söka skydd i Sverige på ett säkert sätt.
Sju av tio (71%) instämmer i att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska kunna återförenas i Sverige
Nära sju av tio (68%) instämmer i att människor, inklusive barn, som flytt till Sverige och som är mycket svårt sjuka ska få stanna i Sverige
Stödet syns på hela det politiska spektrat. Hos regeringspartiernas väljare ser stödet ut enligt följande:
- 80% av L-sympatisörerna, 68% av KD-sympatisörerna samt 63% av M-sympatisörerna instämmer (helt eller delvis) i att barn och vuxna som tvingas på flykt ska kunna söka skydd i Sverige på ett säkert sätt.
- 76% av L-sympatisörerna, 63% av KD-sympatisörerna samt 57% av M-sympatisörerna instämmer (helt eller delvis) i att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska kunna återförenas i Sverige.
- 75% av L-sympatisörerna, 54% av M-sympatisörerna samt 53% av KD-sympatisörerna instämmer (helt eller delvis) i att människor, inklusive barn, som flytt till Sverige och som är mycket svårt sjuka ska få stanna i Sverige.
‒ Regeringsförhandlingarna har trots att det inte finns folkligt stöd nu alltså öppnat upp för nya diskussioner och beslut som i praktiken riskerar att tvinga familjer att leva åtskilt och gör att barn som etablerat sig i Sverige eller är svårt sjuka tvingas lämna landet. Sådana förändringar, om de genomförs, skulle få svåra humanitära konsekvenser för många människor, och den skulle inte heller bli långsiktigt hållbar, avslutar Martin Ärnlöv, generalsekreterare på Röda Korset.
Röda Korset anser att det finns ett tydligt stöd för en human migrationspolitik som fungerar i praktiken. Våra erfarenheter säger oss att familjen är det mest centrala för de allra flesta. Att barn och föräldrar tvingas leva åtskilda skapar en stark oro som gör det svårt att finna en meningsfull tillvaro och planera för framtiden. Det är svårare att integreras i det svenska samhället, lära sig ett nytt språk och utbilda sig om man tvingas leva utan sin familj.
Undersökningen är genomförd av Novus, där 2 033 intervjuer har genomförts med ett riksrepresentativt urval av allmänheten i åldern 18–79 år, under perioden 19/9 - 6/10 2022.
Kontakter
Mattias HagenströmPressekreterare
Presstjänsten - kontakta mig i alla pressfrågor som rör Röda Korset.
Bilder
Om
Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.
Följ Röda korset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Röda korset
Dubbelkatastrofen: Röda Korset vädjar om internationell hjälp efter förödande skalv8.2.2023 15:42:27 CET | Pressmeddelande
Hjälpbehoven efter den dödliga dubbelkatastrofen i Turkiet och Syrien är massiva. Nu vädjar Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) om 2,3 miljarder kronor för att bistå drabbade i bägge länder.
Operativ uppdatering - situationen längs Lachin-korridoren4.2.2023 12:30:00 CET | Pressmeddelande
Sedan den 19 december 2022 har Internationella rödakorskommittén (ICRC), i sin roll som neutral humanitär förmedlare och i samförstånd med parterna, genomfört 18 medicinska evakueringar längs Lachin-korridoren. Därigenom har man underlättat en säker passage för 60 patienter i behov av brådskande medicinsk vård tillsammans med sina medföljande.
Dags att nominera till Röda Korsets Journalistpris 202326.1.2023 13:32:08 CET | Pressmeddelande
Röda Korsets Journalistpris har delats ut sedan 2006 och belönar ett reportage eller en journalistisk insats som har ökat förståelsen för dagens kriser och katastrofer.
Pressinbjudan: Möte med Internationella rödakorskommittén (ICRC) om kriser som världen inte kan ignorera 202310.12.2022 11:21:18 CET | Pressmeddelande
Svenska Röda Korset bjuder in till pressträff med Martin Schüepp, ICRC Director of Operations, som kommer direkt från ukrainska städerna Mykolayiv och Kherson. Vintern för med sig ett oerhört lidande för civilbefolkningen och hjälparbetet har gått in i en krävande fas. Omfattande humanitära insatser pågår och under senaste veckorna har organisationen även fått tillträde av Ryssland respektive Ukraina för besök av krigsfångar.
COP2716.11.2022 16:08:33 CET | Pressmeddelande
Risken för att COP27 inte lever upp till ambitionen att leverera och bygga vidare på de åtaganden som gjordes i Glasgow är påtaglig. Det menar Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) som ser på utvecklingen med oro.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum