Dagens Samhälle

Miljardnota för elevdatorer

Dela
Alla elever i grundskolan ska ha en egen dator om tre år, föreslår Skolverket, och anger samtidigt kostnaden till 800 miljoner kronor per år. Men enligt Dagens Samhälles beräkningar blir notan cirka 1,5 miljarder. Och inga statsbidrag är i sikte.


Av landets 1,5 miljoner barn i förskola och grundskola har runt en tredjedel elevdatorer. Skolverkets förslag till  IT-strategi, som förordar att alla ska ha en egen dator, innebär att hundratusentals datorer till ska levereras till landets skolor.

Inklusive satsningen i förskolan räknar Skolverket med att inköpen kostar uppemot 800 miljoner kronor per år.

Men enligt Dagens Samhälles beräkningar blir notan för att nå det nya målet cirka 1,5 miljarder kronor årligen. Den baseras på en kostnad på 2 000 kronor per elev multiplicerat med antalet elever som inte har dator eller surfplatta. Till detta ska läggas kostnader för digital infrastruktur, läromedel, vidareutbildning av lärare och så vidare.

Om regeringen anammar Skolverkets förslag lär finansieringen bli föremål för förhandling.

– SKL:s linje är att om kommuner åläggs utökade uppgifter ska statliga medel följa med. Strategierna ställer krav på att staten satsar pengar på att faktiskt genomföra förändringar i undervisningen, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), till Dagens Samhälle.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum