Cancerfonden

Miljonregn över sju Uppsalaforskare - ska ta fram morgondagens cancerbehandling

Dela
Nu finansierar Cancerfonden sju cancerforskare vid Uppsala universitet. En extra satsning görs på forskning som syftar till att patienter ska kunna leva ett bra liv under och efter en cancerbehandling. Något som blir allt viktigare i takt med att fler överlever. Uppsalaforskaren Hanna Mogensen är en av dem som beviljas medel inom satsningen.
Hanna Mogensen, Uppsala universitet.
Hanna Mogensen, Uppsala universitet.

— I tider av ekonomisk instabilitet känns det otroligt bra att vi, tack vare våra generösa givare, kan fortsätta finansiera svensk cancerforskning. Det är spännande tider för cancerforskningen där otroligt mycket hoppfullt händer, säger Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.

Totalt är det 31 forskare som finansieras till ett värde av 124,3 miljoner kronor. Sju av dessa är forskare vid Uppsala universitet. I år gör Cancerfonden även en extra satsning på vårdforskning. Vårdforskning fokuserar på att höja livskvalitet för drabbade både under och efter behandling. Något som blir allt viktigare i takt med att fler överlever cancer.

Hanna Mogensen, vid Uppsala universitet, är en av dem som nu får en tjänst inom området vårdforskning beviljad. Att drabbas av cancer innebär alltid att livet tar en ovälkommen vändning. Att drabbas som ung innebär att livet sätts på paus precis när vuxenlivet ska börja. Kanske när man är i färd med att studera vidare, starta karriär eller bilda familj. Idag vet vi allt mer om vilka sena effekter som kan uppstå till följd av en cancerbehandling, rent medicinskt. Men mer forskning behövs som undersöker vilka de sociala effekterna kan bli. I sin forskning ska Hanna Mogensen vid Uppsala universitet titta på hur en cancerdiagnos hos personer 15-39 år påverkar deras utbildning, sysselsättning, inkomst och sannolikhet att gifta sig.

— Vi måste skaffa oss mer kunskap kring det här området. En cancer kan prägla resten av ens liv, långt efter att faktiska behandlingen är över. Vi hoppas att den här forskningen ska kunna förbättra uppföljningsvården så att canceröverlevare får bättre stöd och hjälp efter sin behandling, säger Hanna Mogensen.

Forskarna kommer fokusera på personer som haft lymfom eller testikelcancer, två cancerformer med god prognos som är vanliga i den utvalda åldersgruppen.  

Forskning som gör skillnad

Cancerfonden beviljar pengar till forskning cirka två gånger per år. I urvalsprocessen får alla ansökningar konkurrera med varandra. De mest lovande ansökningarna väljs ut av Cancerfondens forskningsnämnd. Sedan 1950-talet har Cancerfonden samlat in och delat ut pengar till den främsta cancerforskningen i Sverige. Då, på 50-talet, överlevde en av tre. Idag överlever två av tre.

Så fördelas pengarna i den här omgången

Karolinska Institutet: 13 forskare (54,9 miljoner kronor) 
Uppsala Universitet:
7 forskare (22,7 miljoner kronor) 
Lunds Universitet:
5 forskare (21,9 miljoner kronor) 
Göteborgs universitet:
3 forskare (13,8 miljoner kronor) 
Stockholms universitet:
1 forskare (6,3 miljoner kronor) 
Umeå universitet:
2 forskare (4,6 miljoner kronor)   

Här finns en fullständig lista över samtliga forskare som beviljats medel. 

Kontakter

Bilder

Hanna Mogensen, Uppsala universitet.
Hanna Mogensen, Uppsala universitet.
Ladda ned bild
Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd. Foto: Malin Norlén
Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd. Foto: Malin Norlén
Ladda ned bild

Om

Cancerfonden
Cancerfonden



Cancerfondens vision är att besegra cancer.

Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 14 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.  

 

Följ Cancerfonden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye