Diakonia

Miljontals drabbas när biståndet skärs

Dela

Att minska biståndet äventyrar fattigdomsbekämpningen och kommer att drabba miljontals människor i världen. Det visar en granskning gjord av Diakonia, We Effect och Plan International Sverige.

Foto: Martina Holmberg/Diakonia
Foto: Martina Holmberg/Diakonia

Med anledning av kriget i Ukraina sa integrations- och migrationsminister Anders Ygeman på en presskonferens på fredagen att en avsevärd del av de miljarder som behövs för att betala det ökade flyktingmottagandet i Sverige ska kunna tas från Sveriges bistånd, som går till världens allra mest fattiga och utsatta människor.

Redan före kriget var Moderaterna och Sverigedemokraterna tydliga med att de vill sänka det svenska biståndet till 0,7 respektive 0,5 procent av BNI, med argumentet att pengarna behövs mer i Sverige. Diakonia, We Effect och Plan International Sverige har granskat vad en nedskärning av det svenska biståndet – från en till 0,7 procent av BNI – skulle innebära i praktiken.

Granskningen visar bland annat att:

  • Fyra miljoner tonåringar skulle inte få del av sexualundervisning och preventivmedel
  • Två miljoner människor skulle inte få tillgång till rent vatten
  • Två miljoner färre barn skulle få chansen att gå i skolan
  • Minst en miljon människor som idag får svenskt stöd, skulle få svårare att klara sin livsmedelsförsörjning

Granskningen, som utgår från antagandet att det humanitära biståndet ska lämnas orört, visar att det långsiktiga förebyggande utvecklingssamarbetet i så fall kommer att skäras med hela 40 procent.

– Att ta från världens allra fattigaste för att täcka kostnader för andra utsatta är omoraliskt och kortsiktigt. Detta samtidigt som Sverige visar att vi har råd med att till exempel öka försvarsbudgeten. Biståndet är ett av Sveriges viktigaste verktyg för att på lång sikt göra världen mer rättvis, jämlik och hållbar. En sån här nedskärning skulle vara en katastrof för miljoner människor, säger Lena Ingelstam, generalsekreterare på Diakonia.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Martina Holmberg/Diakonia
Foto: Martina Holmberg/Diakonia
Ladda ned bild

Länkar

Om

Diakonia
Diakonia
Gustavslundsvägen 18, Alviks torg
16714 Bromma

https://www.diakonia.se/

Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum