Socialdemokraternas PS Kansli

Mina Dennert är årets Anna Lindh-pristagare 2017

Dela

Styrelsen för Anna Lindhs Minnesfond har utsett Mina Dennert till mottagare av årets Anna Lindh-pris. Priset delas årligen ut till en person eller grupp som har arbetat eller arbetar i Anna Lindhs anda för demokrati och mänskliga rättigheter.

-Mina Dennert har genom sitt arbete i Facebook gruppen #Jagärhär inspirerat till att fler börjat ta plats i kommentarsfälten och börjat säga emot i de trådar som vi annars undviker, säger minnesfondens ordförande Lena Hjelm-Wallén i en kommentar till beslutet.

-Pristagaren ska i sitt engagemang ha visat övertygelse och civilkurage och därigenom inspirerat andra att stå upp för dessa värderingar. Och detta passar väl in på Mina Dennert.

-Det Mina har lyckats med #jagärhär är att konkretisera en enkel problemlösning som handlar om civilkurage: Att stärka människor i att reagera och stå upp när andra blir utsatta för hat och hot, säger Lena Hjelm-Wallén.

Mina Dennert är författare och journalist och grundare av #jagärhär – som arbetar för ett inkluderande samhälle. Facebookgruppen med samma namn samlar människor som vill motverka falska nyheter, alternativa fakta, samt hatiska och kränkande kommentarer på nätet. Idag har gruppen över 70 000 medlemmar som tillsammans kämpar för att förändra debattklimatet i Sverige och skapa ett jämställt och jämlikt samhälle där alla får komma till tals.

-Jag känner mig hedrar över att få detta pris. Anna Lindh-priset handlar om civilkurage och vi står inför ett valår med en omvärld som är minst sagt skakig. Samtidigt promenerar det nazister på gatorna i Sverige och fyller kommentarsfält på internet. Det är viktigare än någonsin att alla vågar göra sin röst hörd. Att hjälpa människor att våga, ingen får skrämmas till tystnad. Historien har lärt oss vart den vägen leder, kommentarer Mina Dennert.

Anna Lindh-priset delas ut i samband med ett seminarium om hur nätet både utvecklar och utmanar arbetet med mänskliga rättigheter. Seminariet sker måndagen den 11 september i Stockholm och arrangeras av Anna Lindhs Minnesfond, Anna Lindh Akademin och Olof Palmes center och äger rum på Medelhavsmuseet.
I styrelsen för Anna Lindhs Minnesfond ingår: Lena Hjelm-Wallén (ordförande), Roger Berzell, Jytte Guteland, Ann Linde, Dan Svanell, Rikard Wolff och Peter Örn.

Presskontakt

Dan Svanell, styrelseledamot Anna Lindhs Minnesfond
Mobiltelefon: 0708 77 33 26

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

Uppgörelsen om utskottsposterna klar26.9.2018 16:20Pressmeddelande

Presidieplatserna i riksdagsutskotten har idag fördelats efter en överenskommelse mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Socialdemokraterna tilldelades åtta ordförandeposter i utskotten och Moderaterna tilldelades sju ordförandeposter. Socialdemokraterna och Moderaterna har sedan fördelat posterna tillsammans med sina respektive samarbetspartier. Viceordförandeposterna tillföll enligt uppgörelsen den part som inte har ordförandeposterna. Därmed följs och vidareutvecklas den praxis som gällt under tidigare mandatperioder och regeringar. Ett antal poster som traditionellt sett tillfaller regeringssidan respektive oppositionen kommer att omfördelas efter regeringsbildningen. Det gäller finansutskottet, konstitutionsutskottet, utrikesutskottet, försvarsutskottet och EU-nämnden. Fördelningen inom det rödgröna blocket framgår enligt nedan: Ordförande arbetsmarknadsutskottet –Socialdemokraterna Ordförande civilutskottet – Miljöpartiet Vice ordförande finansutskottet – Socialdemokraterna O

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum