Minnessten över Gustav Badin Couchi
Gustav Badin Couchi (cirka 1747–1822) togs år 1760 med som slavbarn från den danska kolonin Saint Croix i Västindien till Sverige och det svenska kungaparet Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika. Han växte upp vid det kungliga hovet och blev en del av det svenska kungahuset, men ligger idag begravd på Katarina kyrkogård utan vare sig gravsten eller minnessten.
– Det transatlantiska slaveriet ryckte upp miljoner afrikaner från deras hem till platser där de inte tillmättes mänskligt värde. Ett tecken på det är att de inte fick de värdiga begravningar de hade fått om de kunnat vara kvar i Afrika. Badin hette egentligen Kwasi och han är en symbol för alla afrosvenskar och därför är det av enormt värde för oss att han nu tvåhundra år efter sin död får en minnessten på Katarina kyrkogård. Det är ett försök att återställa hans mänskliga värde och ett erkännande för alla afrosvenskar, säger Marie Cham, ordförande för Afrosvenskarnas riksorganisation.
Under flera år har Afrosvenskarnas riksorganisation arbetat för att synliggöra Gustav Badin Couchis insatser i Sverige och för att upprätta hans värdighet. Stockholms stad och Riksmarskalksämbetet står bakom processen och uppmuntrar den.
– Gustav Badin Couchi är en del av svensk historia och bör synliggöras. En minnessten över honom är också symboliskt viktig för att lyfta fram afrosvensk historia i Sverige. Från Stockholms stads sida står vi bakom det här initiativet från Afrosvenskarnas riksorganisation, säger Clara Lindblom (V), ansvarigt borgarråd för kyrkogårdsfrågor.
Förutsättningarna för minnesstenen utreds av kyrkogårdsförvaltningen
Kyrkogårdsförvaltningen har nu i uppdrag att skyndsamt återkomma med ett förslag till högtidlighållande av Gustav Badin Couchis minne genom uppförandet av en minnessten på Katarina kyrkogård utifrån ett kulturhistoriskt ändamål samt lämna förslag till genomförande.
Minnesstenen är planerad att avtäckas på frihetsdagen den 9 oktober, minnesdagen som högtidlighåller avskaffandet av slaveriet på svenska Saint Barthélemy år 1847.
Kontakt
Marie Cham, ordförande för Afrosvenskarnas riksorganisation
Telefon: 0765612366
E-post: marie.cham@afrosvenskarna.se
Kitimbwa Sabuni, talesperson Afrosvenskarnas riksorganisation
Telefon: 0722508090
E-post: kitimbwa.sabuni@afrosvenskarna.se
Siri Jonsson Montin, presskontakt för Clara Lindblom, ansvarigt borgarråd
Telefon: 0761229102
E-post: siri.jonsson@stockholm.se
Om
I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.
Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.
Följ Stockholms stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad
Innovationsprojekt med drönare för att minska antalet gäss på badstränder9.6.2023 09:20:45 CEST | Pressmeddelande
Gäss skapar många gånger problem vid Stockholms badstränder. Under försommaren genomför därför Stockholms stad ett innovationsprojekt där drönare används för att valla bort de utvalda fågelarterna från stränderna.
Stadshuset berikas med ny konst8.6.2023 15:03:49 CEST | Pressmeddelande
En av Stockholms vackraste byggnader fyller 100 år. Stadshusets arkitekt Ragnar Östberg lämnade medvetet tomma platser för att kommande generationer skulle kunna fortsätta utsmyckningen av huset. Stadshuset tillförs därför till 100-årsjubileet två nya konstverk.
Nya hybridgräsplanerna på Gärdet invigda8.6.2023 12:49:26 CEST | Pressmeddelande
På nationaldagen den 6 juni invigdes de efterlängtade nya fotbollsplanerna på Gärdet. Fotbollsplanerna är hybridgräsplaner, de första i sitt slag i Stockholm.
Stadshuset 100 år – så ackrediterar du dig8.6.2023 11:24:39 CEST | Pressmeddelande
Nu närmar vi oss Stadshusets jubileumsvecka. Den 16–23 juni är alla stockholmare välkomna till Stadshuset för att fira. Så här kan du ackreditera dig.
Premiär för dansbandskvällar på Kulturfestivalen8.6.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det är dags att öva in stegen och putsa dansskorna i sommar när Kulturfestivalen bjuder på dansband. Den 16 till 20 augusti kommer man kunna dansa till några av Sveriges mest älskade dansband på Kungsträdgårdens dansbana.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum