Tullverket

Misstänks ha drivit vapensmedja i pojkrummet

Dela

En 20-årig man misstänkt ha köpt vapen och vapendelar som han sedan byggt om till skarpa pistoler i sitt pojkrum i bostaden i Lund. Den kriminella verksamheten bedöms ha varit omfattande och pågått i över ett år. Nu åtalas han för bland annat grov vapensmuggling och synnerligen grovt vapenbrott.

Tullkriminalen hittade en komplett vapensmedja i den misstänkte 20-åringens pojkrum. Foto: Tullverket
Tullkriminalen hittade en komplett vapensmedja i den misstänkte 20-åringens pojkrum. Foto: Tullverket

- 20-åringen misstänks ha drivit en vapensmedja i sitt pojkrum. När vi gjorde husrannsakan hittade vi vapen och avancerade verktyg avsedda för att bygga vapen. Han misstänks ha överlåtit minst fem pistoler som har hamnat i kriminella miljöer, säger Erik Friberg, biträdande chef för Tullverkets kriminalenhet syd.

Började med ett tullbeslag på posten

Det var den 1 juni 2021 som Tullverket stoppade ett paket i Malmö adresserat till en då 19-årig man i Lund. Paketet, som skickats från Tjeckien, innehöll två så kallade gaspistoler. De är konstruerade som skarpa pistoler med skillnaden att de har en blockering i pipan som ska förhindra att de kan avfyras med skarp ammunition.

- Gaspistoler byggs enkelt om till skarpa skjutvapen och vi vet att de används i kriminella sammanhang. I Sverige likställs de med skarpa vapen men i flera EU-länder går de att köpa lagligt. Det är ett stort problem. Självklart vore det bra om reglerna för dessa vapen skärptes i andra länder också, säger Erik Friberg.

Vapensmedja hittades vid husrannsakan

När Tullverket genomförde husrannsakan i den bostad i Lund där 20-åringen bor med mamma och syskon påträffades en mindre verkstad i hans sovrum. En verkstadspress stod på golvet bredvid skrivbordet och i garderoben fanns ett flertal olika verktyg, borrar och specialverktyg för att räffla vapenpipor. På och under sängen hittades två pistoler och en större mängd egentillverkad ammunition, varav en del av särskilt farlig typ, med kulor av så kallad hålspetstyp. 20-åringen misstänks ha drivit sin vapensmedja i över ett år.

- När ett vapen byggts klart misstänks han ha sålt det vidare. Därefter påbörjades bearbetningen av nästa vapen. Totalt rör åtalet minst nio pistoler, säger Erik Friberg, biträdande chef för tullkriminalen i Malmö.

Omfattande bevisning

Ombyggnationen av vapnen misstänks 20-åringen ha dokumenterat med sin telefon. Bevisningen består bland annat också av fakturor från internetköp som gjorts från sommaren 2020 fram till juni 2021. Gaspistoler, magasin, pipmaterial, hylsor, kulor, verktyg – allt har beställts på webben och levererats i paket från utlandet. Varorna har kommit från länder som Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Estland, Polen, Italien, Ukraina, Serbien och Kina.

- 20-åringen misstänks ha ägnat sig åt systematisk kartläggning av olika marknader för att få tag på de delar som behövs för att göra om vapnen till skarpa pistoler. Parallellt misstänks han ha inhämtat teknisk kunskap från likasinnade på olika forum på internet, säger Erik Friberg.

Vapnen provsköts i bostadsområde

När pistolerna var klara så misstänks 20-åringen ha provskjutit pistolerna i en källare i bostadsområdet. I väggen fann Tullverkets utredare ett flertal kulhål.

- Fallet visar hur skrämmande enkelt det är att bygga skarpa vapen. Allt som behövs för att förse kriminella med livsfarliga pistoler går att köpa fritt i andra länder. När en ung individ helt utan tidigare brottslig belastning kan göra det blir det tydligt hur svårt det är att stoppa inflödet av vapen till Sverige, avslutar Erik Friberg.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590

Tipsa Tullverket om smuggling på tipstelefonen: 90114

Nyckelord

Bilder

Tullkriminalen hittade en komplett vapensmedja i den misstänkte 20-åringens pojkrum. Foto: Tullverket
Tullkriminalen hittade en komplett vapensmedja i den misstänkte 20-åringens pojkrum. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Den misstänkte mannen misstänks ha tillverkat och sålt vidare ett flertal pistoler till kriminella. Foto: Tullverket
Den misstänkte mannen misstänks ha tillverkat och sålt vidare ett flertal pistoler till kriminella. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
I pojkrummet hittade tullkriminalen en verktadspress som misstänks ha använts vid tillverkning av vapen. Foto: Tullverket
I pojkrummet hittade tullkriminalen en verktadspress som misstänks ha använts vid tillverkning av vapen. Foto: Tullverket
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 21, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverkets vision: Bara godkända varor över gränsen. Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 100 anställda. Generaltulldirektör är Charlotte Svensson.

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Skärpta straff kan stoppa drogpåverkade yrkeschaufförer28.9.2021 08:03:17 CEST | Pressmeddelande

Tullverket möter allt fler drogpåverkade chaufförer vid gränsen. Dessvärre måste de ofta släppas eftersom deras brott inte betraktas som grovt. Därmed kan de rulla vidare på de svenska vägarna med sina tunga fordon och utgöra en livsfara för andra trafikanter. Därför vill Tullverket nu se en översyn av lagstiftningen så att drograttfylla betraktas som ett grovt brott när chauffören kör ett tungt fordon.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum