Riksteatern

Mixed reality, Linnés sexualsystem och fiskars biologi bland årets dansresidens

Dela
Idag presenteras de koreografer som får produktionsresidens på Riksteatern i Hallunda under 2018. Av de ansökningar som kom in via ett open call har nu fyra koreografer valts ut. Under året kommer Fredrik Quiñones, Maria Nilsson Waller, Noah Hellwig samt Sindri Runudde & Julia Giertz att få möjlighet att arbeta med sina produktioner på Riksteatern.

För andra året i rad har nu Riksteatern genomfört ett open call för produktionsresidens inom dans. Detta med syfte att ge verksamma koreografer i Sverige en plats och möjlighet att arbeta och färdigställa en produktion. De fyra utvalda koreograferna kommer under året arbeta med sina produktioner på Riksteatern i Hallunda.

- Jag är än en gång överväldigade över antalet intressanta, inspirerande och viktiga produktioner. Årets utvalda produktioner går i linje med de del av vårt uppdrag om att ge koreografer och dansare möjlighet att utveckla sina konstnärskap, säger Helena Ringvold, producent och produktionsresidensansvarig.

Produktionsresidensen är utspridda på fyra tillfällen under året, två på våren och två på hösten. Under tre veckors tid kan koreograferna arbeta tillsammans med sitt team och få stöd i form av repetitionslokaler, produktionsmedel och teknisk support på Riksteatern i Hallunda utanför Stockholm.

De koreografer som fick produktionsresidens förra året var BamBam Frost med produktionen Sorry som har premiär på MDT i mars, Lisen Rosell, Nadja Hjorton, Anna Efraimsson med Cutness overload som har premiär på Kulturhuset Statsteatern i april, Josephine Gray och Anmar Taha (Iraqi Bodies) med verket Wounded Eye (or On Love) och Gunilla Heilborn med The Wonderful and The Ordinary som hade premiär på scenkonstfestivalen Steirischer Herbst i Graz i Österrike.

Riksteatern produktionsresidens 2018

Fredrik Quiñones Hösten 2016 debuterade Fredrik Quiñones som koreograf med Donde mis ojos te vean på Dansmuseet i Stockholm. Processen och verket undersökte vad som anses vara maskulint respektive feminint i uttryck och rörelser. Under produktionsresidenset 2018 arbetar Fredrik Quiñones fram sin första soloföreställning grundad i vouging, urbana danstilar, rumba och en längtan att få utrycka sig fritt från exkluderande.

Maria Nilsson Waller Flora + Fauna / The Wild a.k.a Birds & Bees & Bodys & Space / Back to nature a.k.a au naturel (arbetsnamn) undersöker och belyser frågor kring begreppet naturligt samt idéer kring skönhet och sexualitet. Med verket ifrågasätter Maria Nilsson Waller vår rädsla för det vilt växande och okontrollerbara i en estetik som flörtar med 80-talets sci-fi och med inspiration från bland annat botanik och Linnés sexualsystem. Musiken komponeras och framförs live av Dublin-baserade Stace Gill/OCHO.

Sindri Runudde & Julia Giertz Ljudkroppskollektivet skapar tillsammans Sindri Runuddes verk Fiskedansen - och andra kosmiska bekännelser - en gruppmeditation och ett gympapass. Fiskars biologi tar plats i queer kulturen, gemenskap och aerobics blir till vardagshealing. Den auditiva aspekten av verket är likvärdig det visuella och komponeras av ljudkonstnären Julia Giertz. Hon fokuserar på de taktila aspekterna av ljud i en konstnärlig praktik hon kallar Sound as Touch.

Noah Hellwig Mixed-Reality är en ny scenkonstform som börjar ta plats. Tekniker som VR, AU, Haptic-suits, binaurala 3D-ljus mikrofoner mm har utvecklats enormt ur ett rent teknologiskt perspektiv. I produktionen Frictional Realities arbetar och utforskar Noah Hellwig tillsammans med Asreen Rostami och Gabriel Widing cyborgiska praktiker. Koreografi, fysisk närvaro och levande interaktivitet kombineras med kroppsliga upplevelser i en virtuell miljö. Hinner mänskligheten anpassa sig, interagera och förkroppsliga sina erfarenheter i den nya tekniken och sensoriska upplevelser?

Läs mer om Riksteaterns produktionsresidens på: www.riksteatern.se/dansresidens

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum