Fastighetsägarna

Mjölby bästa kommunen för fastighetsföretag

Dela

Mjölby får toppbetyg i Fastighetsägarnas undersökning av fastighetsföretagarklimatet. I en ranking av 22 kommuner kommer den östgötska kommunen på första plats, följt av Skara och Trollhättan. Totalt sett ökar fastighetsföretagares nöjdheten något sedan förra mätningen 2019.

Fastighetsägarna GFR har sedan 2006 låtit Demoskop mäta hur det står till med fastighetsföretagarklimatet i 22 kommuner. Undersökningen granskar hur Fastighetsägarnas medlemmar ser på samarbetet med kommunen, hur förutsättningar för lönsamhet ser ut, samt hur man upplever service, avgifter och handläggningstider. 

I år har Mjölby nöjdast fastighetsägare, tätt följt av Skara och Trollhättan. Däremot är Västervik den kommun som förbättrat sig mest sedan förra mätningen. Fastighetsägarna i undersökningen är i allmänhet nöjda med kommunens engagemang i centrumarbetet,men är mer kritisk till hanteringen av plan- och bygglov. De flesta tycker också att det är en god investering att köpa fastigheter inom de aktuella kommunerna.

- Vi har i många år sett att våra medlemmar är missnöjda med hur kommunerna hanterar plan- och bygglovsfrågor. Den trenden ser tyvärr inte ut att avta. Med tanke på hur viktiga dessa frågor är för nybyggnation är det allvarligt. Däremot är det förstås glädjande att många tycker att det är en god investering att köpa fastigheter just nu. Det hänger förstås till stor del samman med de låga räntorna, säger David Björnberg, omvärldsanalytiker på Fastighetsägarna GFR.

Fastighetsägarna GFR har också frågat sina medlemmar hur de ser på regeringens respektive kommunernas hantering av de ekonomiska och affärsmässiga problem som pandemin gett upphov till. Totalt sett är fastighetsägare betydligt mer nöjda med kommunernas hantering än av regeringens. Över hälften av de svarande tycker att regeringen hanterat de ekonomiska konsekvenserna av pandemin mycket eller ganska dåligt, medan motsvarande andel för kommunerna är drygt 16 procent.

-  Med tanke på hur kritiska många fastighetsägare varit mot regeringens hyresstöd är resultatet inte förvånade. De flesta ekonomiska problem som uppstått på grund av pandemin har skötts på statlig nivå, så det är naturligt att de flesta är mer kritiska mot regeringen, säger David Björnberg.

Alla kommuners indexresultat. Indexet representerar en sammanvägning av svaren på samtliga frågor.

Kommun

Index

Förändring sen 2019

Mjölby

103

Första gången

Skara

99

+1

Trollhättan

98

+2

Värnamo

98

-3

Kalmar

96

0

Falköping

96

Första gången

Mölndal

95

+4

Varberg

95

+5

Västervik

95

+10

Linköping

95

+2

Motala

93

-5

Borås

91

+1

Jönköping

91

+5

Karlstad

91

-5

Skövde

88

-5

Halmstad

86

-3

Alingsås

84

+3

Göteborg

84

+3

Uddevalla

84

+2

Vänersborg

84

Första gången

Lidköping

79

-9

Kungsbacka

78

-5

Totalt

90

+1

Kontakter

David BjörnbergOmvärldsanalytiker Fastighetsägarna GFR

Fastighetsägarna GFR: Västra Götalands län, Värmlands län, Hallands län, Jönköpings län, Kalmar län och västra Östergötlands län.

Tel:031-755 33 03david.bjornberg@fastighetsagarna.se

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Fler fastighetsföretag kritiska till kommunens centrumarbete12.5.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det har blivit tuffare att bedriva ett fastighetsföretag i Karlstad. Det visar undersökningen Fastighetsföretagarklimatet från Fastighetsägarna. I Karlstad har index sjunkit och är nu nere på sin lägsta nivå hittills. Kommunen ligger dock fortfarande något över snittet för de undersökta kommunerna. Sedan föregående undersökning har stödet för kommunens centrumarbete minskat kraftigt.

Bottenvåningarnas betydelse i framtidens stad27.4.2021 07:46:12 CEST | Pressmeddelande

”Levande bottenvåningar – dröm och realitet” är en ny rapport från Fastighetsägarna Stockholm som beskriver vad verksamheter i bottenvåningar betyder för en attraktiv stad. Den visar också vilka förändringar som sker i innehållet i bottenvåningarna och diskuterar förutsättningarna för en levande stad framöver. För att lyckas med omställningen som bottenvåningarna nu står inför bör kommunerna ta fram en stadslivspolicy istället för en handelspolicy menar Helena Olsson, chef för stadsutveckling på Fastighetsägarna Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum