Svensk Handel

Modehandelns styrkebesked – klädhandeln uppe på 2019 års siffror

Dela

Stilindex från Svensk Handel visar på att maj var en stark handelsmånad och att den positiva trenden inom modehandeln håller i sig. För fjärde månaden i rad uppvisar både kläd- och skohandeln positiva siffror. Men starka siffror till trots finns viss oro för framtiden.

Den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökade med 36,1 procent i maj jämfört med samma månad föregående år. Även skohandeln ökar kraftigt med 39,9 procent.

Butiker och e-handel Maj 2022-2021 Maj 2021 - 2019 Ackumulerat 2022-2021 Ackumulerat 2022-2019
Kläder

36,1 %

14,4 % 31,0 % 3,5 %
Skor 39,9 % -3,9 % 25,2 % -20,8 %

Kommentarer från Svensk Handel

- Vi gläds över att modehandelns starka trend fortsätter. Att klädhandeln nu uppvisar positiva siffror jämfört med 2019 är ett enormt styrkebesked för en bransch som på många sätt och vis var nere för räkning under stora delar av pandemin, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

- Siffrorna vi presenterar idag överensstämmer väl med de rapporter vi får från våra medlemmar ute i landet. Det handlas mycket just nu, vilket delvis beror på det uppdämda behovet efter pandemin, att folk återvänder till arbetsplatserna, men också för att många passar på att uppdatera garderoben inför studentmottagningar och midsommar, säger Mats Hedenström.

- Samtidigt kan vi inte blunda för att orosmoln som slår hårt mot övriga delar av handeln, exempelvis ökad inflation och störningar i leveranskedjorna, också drabbar modehandeln. Det finns en påtaglig oro för att tuffare månader är att vänta, avslutar Mats Hedenström.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

Livsmedelsförsäljningen ökar med 1 miljard kronor inför midsommar20.6.2022 15:01:00 CEST | Pressmeddelande

Efter två års midsommarfiranden på sparlåga finns ett uppdämt behov av att återigen få umgås i goda vänners lag och fira midsommar. Handeln förbereder sig därefter och laddar upp med populära varor som sill, insektsmedel och gräddfil och åtta av tio dagligvaruhandlare uppger att midsommar är viktig för försäljningen. Det visar årets upplaga av Svensk Handels rapport om sommarhandeln.

Helsingborg – en prisbelönt handelsstad som står inför utmaningar17.6.2022 10:59:15 CEST | Pressmeddelande

I Helsingborg finns både Kullagatan, Sveriges äldsta gågata, samt Väla, ett av landets största köpcentrum. Goda förutsättningar finns alltså för att Helsingborg ska förbli en levande handelsstad. Men staden står inte utan utmaningar. Trygghetsfrågan måste tas på än större allvar och strategier för den växande staden måste tas fram. Det visar en ny rapport från Svensk Handel.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum